Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

23/3/2015, Οικονομία, οργανωτική αναδιάταξη Δήμου, παρεμβάσεις ουσίας στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής των Χανίων: Επισημάνσεις Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

23.03.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 13:40

Επιδιώκουμε ένα Δήμο εξωστρεφή, προσαρμοσμένο στις ανάγκες τόσο της εποχής όσο και της καθημερινότητας, αντί για ένα Δήμο βιτρίνα. Δεν μας ενδιαφέρει η τακτική του εντυπωσιασμού, μας ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά. Εργαζόμαστε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Όσοι προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν και να μας σύρουν στο δικό τους ρυθμό, δεν θα τα καταφέρουν”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 23/3/2015, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου και τον προγραμματισμό δράσεων της δημοτικής αρχής το ερχόμενο διάστημα.

Βασική μας επιδίωξη από την πρώτη μέρα ήταν να δημιουργήσουμε πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους Δήμους της Κρήτης, διαγράφοντας έτσι τις στείρες προκαταλήψεις και τον απομονωτισμό του παρελθόντος, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη συνεργασία έχουμε μόνο να ωφεληθούμε”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, προχωρώντας στην ανάλυση των αξόνων, στους οποίους δίνει έμφαση η δημοτική αρχή.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Σύντομα θα παραθέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων, την πραγματική αποτύπωση των οικονομικών του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου του 2014. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από την ωραιοποιημένη εικόνα, που μας παρουσίαζε η προηγούμενη Δημοτική αρχή”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

  • ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

-Κατάρτιση 5ετούς Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, το οποίο για πρώτη φορά με τόση επιμονή συνδιαμορφώνεται μέσα από διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.

-Νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου μετά από διαβούλευση με τις παρατάξεις και ευρεία συναίνεση.

-Νέος κανονισμός καθαριότητας, μετά από ευρεία διαβούλευση, για πρώτη φορά στον Μητροπολιτικό Δήμο Χανίων.

-Εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη.

  • ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ

-Καταγραφή ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

-Τακτοποίηση υπερβάσεων δόμησης, που έχουν τα περισσότερα δημοτικά κτίρια, με τρόπο γρήγορο, διαφανή και αποτελεσματικό, με έμφαση στη σχολική στέγη και στους αθλητικούς χώρους.

-Αξιοποίηση Δημοτικών κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών.

-Καταγραφή στόλου οχημάτων, σωστή οργάνωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ιδιαίτερα της οικονομικής υπηρεσίας, δίνοντας έμφαση στη σωστή οργάνωση των εσόδων του Δήμου.
-Επαναλειτουργία γραφείου εξυπηρέτησης Δημότη.

-Δημιουργία νέας υπηρεσίας ελέγχου, με αρμοδιότητες: στάθμευση, τραπεζοκαθίσματα, καθαριότητα, λαϊκές αγορές, παραλίες.

  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΕΡΓΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

-Πάρκινγκ Περίδου. “Με κόπο και συντονισμένες προσπάθειες, πάντα με γνώμονα τη νομιμότητα, καταφέραμε το έργο να μπει σε φάση επανεκκίνησης”.

-Εξασφάλιση 460.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία στη Δ.Ε. Θερίσου.

-Πρόταση στο πράσινο ταμείο για επιδοτούμενη αγορά διατηρητέου κτιρίου 500.000 ευρώ, για τη δημιουργία νέας δημοτικής βιβλιοθήκης.

-Ανάπλαση πεζοδρομίων, με χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο.

- Πρόταση για την κατασκευή μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) νέων σχολικών κτιρίων.

-Ειδικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αποκατάστασης και επανένταξης αστέγων, με 15 ωφελούμενους, μέσω του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Ειδικό κονδύλι για την προφύλαξη δημοτών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, προγραμματισμός για δημιουργία μόνιμων υποδομών φροντίδας αστέγων, εξασφάλιση κονδυλίων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, για την ανακούφιση πλημμυροπαθών συμπολιτών μας.

-Αναδιοργάνωση τρόπου λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου.

-Ένταξη ΚΑΜ στην πολιτιστική ζωή των Χανίων.
-Εξασφάλιση συνέχισης λειτουργίας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

-Παρεμβάσεις καθαρισμού σε περιοχές, όπως Αγία Κυριακή, Άγιος Ονούφριος, παράδρομος Εθνικής οδού στη θέση Χάντακας (Νέα Κυδωνία), κ.α. Απομάκρυνση δεκάδων εγκαταλειμμένων οχημάτων, προσπάθεια αντιμετώπισης αφισορύπανσης.

-Ανάληψη εργολαβίας καθαρισμού των παραλιών, σε όλη τη διάρκεια τους τουριστικής περιόδου, για πρώτη φορά στο Δήμο μας.

-Δράσεις καθαρισμού & δενδροφυτεύσεων, σε συνεργασία με εθελοντές του Δήμου και άλλους συμπολίτες μας.

-Ίδρυση Δημοτικού κτηνιατρείου, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

  • ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-Πρωτοβουλία χωροθέτησης νέου δικαστικού Μεγάρου, στο οικόπεδο του παλιού Ψυχιατρείου.

-Διασφάλιση αγοράς χώρου εναπόθεσης απορριμάτων στην περιοχή Κορακιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. (Κατασκευή έργου, προϋπολογισμού περίπου 10 εκ. ευρώ).

-Στήριξη έργου ΔΕΔΙΣΑ & εκσυγχρονισμού της, ως αυτόνομου φορέα..

-Έργο Παλιού Τελωνείου, προσπάθειες ολοκλήρωσης στο τρέχον έτος.

Βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου είναι ο Τουρισμός. Η στρατηγική επιλογή μας είναι η βελτίωση των υποδομών και οι στοχευμένες ενέργειες για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο Δήμο μας όλο το χρόνο. Αναφέρουμε ενδεικτικά, την πρόθεσή μας για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα όρια του Δήμου”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας παράλληλα ότι αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης για την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράςκαι αυτό βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων, που θα συζητήσουμε την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τον Υπουργό, κ. Σταθάκη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.

Έχουμε ανοίξει το θέμα του κυκλοφοριακού και συντασσόμαστε απόλυτα με τους συμπολίτες μας, ότι είναι θέμα πρωτίστης προτεραιότητας”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας ότι “σχετικά με τον ποδηλατόδρομο, που έχουμε εξαγγείλει και θα συνδέει τον Κλαδισσό με το πάρκο των Αγίων Αποστόλων, σας ενημερώνω ότι βρίσκεται σε φάση τεχνικής επεξεργασίας και εξέτασης των νομικών του παραμέτρων”.

Αναφορικά με το έργο πνοής του κόμβου Μουρνιών θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων, που αφορούσαν τη διόρθωση των πινάκων πράξης εφαρμογής και των πινάκων απαλλοτρίωσης, ξεπερνώντας έτσι δυσκολίες ετών, που κρατούσαν καθηλωμένη την προοπτική εκτέλεσης του έργου”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Χανίων, ενώ σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του χώρου της πισίνας του Ξενία, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας, αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης.

Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην τουριστική περίοδο που ξεκινάει, στόχος μας είναι το λιμάνι να έχει πολύ καλύτερη όψη, σε συνδυασμό και με τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει το Λιμενικό Ταμείο”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας, ενώ αναφορά έκανε και στην επιτάχυνση της κατασκευής του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα γιορτάσουμε στην πόλη μας τα 90 χρόνια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.

Ο Δήμαρχος Χανίων, αναγνωρίζοντας την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία βελτίωσης της κατάστασης με προτεραιότητα στις λακκούβες. Παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα στο οδόστρωμα της οδού Νεάρχου, καθώς θα αποκατασταθούν οι ζημιές στον Ενετικό λιμένα από το Λιμενικό Ταμείο, στην περιοχή της Νέας Κυδωνίας και εν συνεχεία, στα υπόλοιπα τμήματα του οδικού δικτύου σε όλες τις ενότητες του Δήμου μας.

Οι βάσεις, που μπαίνουν τώρα, είναι αυτές που θα επιτρέψουν στο Δήμο να λειτουργήσει σωστά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας αλλά και μακροπρόθεσμα. Είμαι βέβαιος ότι βάζουμε τις βάσεις για τα Χανιά του αύριο, για να ξεπεράσουμε ελλείψεις του παρελθόντος και να αξιοποιήσουμε μαζί με τους δημότες μας τα πολλά αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει ο τόπος μας. Έχουμε την φιλοδοξία αυτή να είναι η σημαντική παρακαταθήκη, που θα αφήσουμε στο Δήμο μαςκατέληξε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων.

p1