Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

25/11/2015, Μήνυμα Δήμου Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25.11.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 12:29

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας,  Εμμανουήλ Φραγκάκης, επισημαίνει ότι ο Δήμος Χανίων λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας,  στους χώρους του οποίου παρέχεται ασφαλής διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους.

«Καλούμε τις γυναίκες θύματα βίας, που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν Υπηρεσίες, στις οποίες μπορούν να αποταθούν και να μιλήσουν, να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (Κυδωνίας 29 ,τηλέφωνα επικοινωνίας 2821341690-691-692, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00-15:30) για παραπομπή στον Ξενώνα. Επίσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (αστική χρέωση) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, για υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής.

Τέλος, με αφορμή τη σημερινή μέρα παρουσιάζεται το φυλλάδιο – αφιέρωμα (http://issuu.com/municipalityofchania/docs/filadio/1?e=0) στις γυναίκες, που βρίσκουν καταφύγιο στον Ξενώνα μας. Ευελπιστούμε ότι το φυλλάδιο αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία διεξόδων από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες, που βιώνουν οι γυναίκες και τα παιδιά, που υφίστανται βία», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Φραγκάκης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Fundamental Research Agency-FRA), μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Μιλώντας με αριθμούς, πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε., εκ των οποίων το 22% έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους. Εθνικές και ευρωπαϊκές έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών γυναικών, που έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης αλλά και εμπορίας με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

p1