Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

8/12/2015, Βιβλιοπαρουσίαση και εγκαίνια πωλητηρίου ΚΑΜ: Στις 13/12/2015

08.12.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 10:11

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου ξεκινά εκδοτική δραστηριότητα με θέμα την αρχιτεκτονική και τα παιδιά. Η πρώτη της έκδοση έχει τίτλο‘Α-ρωτόκριτος, Β-αρετούσα, ΓΔου. Ένα αρχιτεκτονικό παραμύθι στην Κρήτη».

Με την ευκαιρία αυτή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19.30, σας περιμένουμε στο ΚΑΜ για πολλά πράγματα μαζί!

-Να απολαύσουμε ένα αρχιτεκτονικό παραμύθι! Η συγγραφέας του παραμυθιού Παυλίνα Παμπούδη, θα διαβάσει αποσπάσματά του. Η εικονογράφος του, Σοφία Βλαζάκη και η Χαρά Ανδρεάδου, Σχολική Σύμβουλος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων θα κουβεντιάσουν μαζί μας για την έκδοση.

-Να περιπλανηθούμε στην έκθεση σχεδίων της εικαστικού Σοφίας Βλαζάκη που φιλοτέχνησε για την εικονογράφηση του παραμυθιού.

-Να εγκαινιάσουμε το πωλητήριο του ΚΑΜ και να αγοράσουμε πρωτότυπα αντικείμενα υψηλού σχεδιασμού με αναφορά στην αρχιτεκτονική και τα Χανιά.

Λίγα λόγια για την έκδοση

Η γνωριμία με την αρχιτεκτονική αποτελεί προϋπόθεση για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το κτισμένο περιβάλλον. Ειδικότερα σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου η αρχιτεκτονική αποτελεί σημαντική πολιτιστική συνιστώσα, η γνωριμία των παιδιών μαζί της είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Για τον λόγο αυτό η ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ προχώρησε στην παραπάνω έκδοση.Πρόκειται για ένα παραμύθι που εξελίσσεται στον χώρο του φανταστικού παραπέμποντας παράλληλα στον πραγματικόαρχιτεκτονικό χώρο.

Ο Α-ρωτόκριτος, η Β-αρετούσα , ο εξωγήινος ΓΔου αναλαμβάνουν την ξενάγησή μας στην αρχιτεκτονική της Κρήτης ακολουθώντας αλφαβητική σειρά. Αφιερώνοντας μια λέξη από το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο και ταυτόχρονα ένα αρχιτεκτόνημα σε κάθε γράμμα της αλφαβήτουτο παραμύθι γίνεται ταυτόχρονα αλφαβητάρι αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, τον λόγο και την αρχιτεκτονική, την εικόνα και το κείμενο, τα παιδιά αλλά και γιατί όχι οι μεγάλοι, ανταμώνουν με την αρχιτεκτονική στην Κρήτη, γράμμα –γράμμα, βήμα –βήμα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού.Α Αγορά –Δημοτική Αγορά Χανίων, Β Βασιλική -Βασιλική Αγίου Μάρκου, Γ Γέφυρα –Γέφυρα των Ποταμών, Ε Έπαυλη –έπαυλη DeMezzo, Ν Νέωρια ....κ.ο.κ

Από το Α έως το Ω τα παιδιά γνωρίζουν την αρχιτεκτονική στην Κρήτη από την βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας μέσα από φωτογραφίες, σχέδια και εύληπτες περιγραφές χαρακτηριστικών κτηρίων που εξοικειώνουν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους με την αρχιτεκτονική, αναδεικνύουν τον πολιτισμικό της ρόλο και την εντάσσουν στη γενικότερη ιστορία του νησιού.Το ευφάνταστο παραμύθι έγραψε η διακεκριμένη Παυλίνα Παμπούδη, την ευαίσθητη εικονογράφηση ανέλαβε η χανιώτισσα εικαστικός Σοφία Βλαζάκη ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η αρχιτέκτων Λουκία Μάρθα.

Σύμβουλος έκδοσης η Αμαλία Κωτσάκη. Το βιβλίο έχει πλούσια εικονογράφηση υψηλής εικαστικής αξίας και σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης εξοικείωσης των παιδιών με το αντικείμενο, στις τελευταίες σελίδες περιλαμβάνει σχέδια τα οποία επιδέχονται χρωματισμού από τους μικρούς αναγνώστες. Χορηγός έκδοσης : Εμμανουήλ Μιχαηλάκης, ιατρός

Έκδοση : ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ, Δεκέμβριος 2015

Σχήμα 20χ22 εκ, τετράχρωμο, σελίδες 60

Πρόσκληση εκδήλωσης