Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

02/08/2016 Συνάντηση των Δημάρχων της Π.Ε. Χανίων με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων για το νέο ν/σ διαχείρισης των απορριμμάτων

02.08.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 02:08

 

Παρουσία των Δημάρχων του νομού Χανίων μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ κ. Τάσου Βάμβουκα, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων συνάντηση με θέμα τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στο ερωτηματολόγιο το οποίο τέθηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το νέο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι υπό κατάρτιση.

 

Κοινός τόπος των Δημάρχων των Χανίων ήταν η στήριξη της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ΦΟ.Δ.ΣΑ. (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων), για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο δεν καλύπτει τους Δημάρχους διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στη συνάντηση οι απαντήσεις είναι μονοσήμαντες και δεν μπορούν να εκφράσουν τη διαφοροποιημένη θέση που έχουν.

 

Οι Δήμαρχοι του νομού αποφάσισαν να αποστείλουν κείμενο αρχικά στην Π.Ε.Δ. Κρήτης και μετά στην Κ.Ε.Δ.Ε. ενώ ήδη ο κ. Βάμβουκας ζήτησε συνεδρίαση της ΠΕΔ για το θέμα και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου. Το εν λόγω κείμενο θα επισημαίνει δύο πράγματα:

 

  • Πρέπει να υπάρχουν δύο επίπεδα ΦΟΔΣΑ. Ο ένας θα είναι σε περιφερειακό επίπεδο όπου αυτό είναι εφικτό (όλοι οι Δήμοι μιας περιφέρειας) αλλά θα δίνεται η δυνατότητα όπως στην Κρήτη να υπάρχει σε μικρότερο επίπεδο, περισσότεροι του ενός ΦΟΔΣΑ.

 

  • Στις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ΦΟΔΣΑ σε περιφερειακό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα εκπονεί το λεγόμενο ΠΕ.Σ.Δ.Α. (περιφερειακό σχεδιασμό) βάση του οποίου θα πρέπει να «πειθαρχούν» όλοι οι μικρότεροι φορείς διαχείρισης.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α κ. Τάσος Βάμβουκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η διαφοροποίησή μας είναι σαφής, είναι λογική και είναι πάρα πολύ λειτουργική. Θα επιδιώξουμε το κείμενο που θα συνυπογράψουμε να περάσει και σε περιφερειακό επίπεδο, να γίνει θέση της ΠΕΔ Κρήτης και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να υιοθετηθεί και από την ΚΕΔΕ.

 

Νομίζω ότι θα βοηθήσει τους Δήμους και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει σύμφωνα με τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν. Επίσης να τονίσω ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι ένας υφιστάμενος ΦΟ.Δ.Σ.Α και πάνω απ’ όλα λειτουργεί σωστά και στηρίζουμε όλοι την αυτονομία της». 

 

eikona 1

eikona 2

eikona 3