Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

19/04/2016, 30η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας Ανηλίκων: «Όχι στη Βία - Κορίτσια-Αγόρια Ίσα σε Όλα» από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του Δήμου Χανίων.

19.04.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 11:04

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του Δήμου Χανίων με αφορμή την 30η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας Ανηλίκων υλοποιεί με μεγάλη απήχηση από 5 Απριλίου 2016 (έως 31 Μαΐου 2016) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων διάρκειας 1 ώρας για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου με τίτλο “Κορίτσια-Αγόρια Ίσα σε Όλα” ( δηλώσεις συμμετοχής σχολείων στο τηλέφωνο 28213 – 41662 ).

Στόχος, η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, καθώς και στο θέμα των έμφυλων στερεότυπων, στην πρόληψη της έμφυλης βίας, μέσα από βιωματικά εργαστήρια (προβολές βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια, αναγνώσεις βιβλίων, συζητήσεις) διαμορφωμένα κατάλληλα για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να σκεφτούν αν πραγματικά τα αγόρια και τα κορίτσια είναι ίσα σε όλα στην καθημερινότητα τους και αν ένα παιδί ανεξαρτήτως φύλου μπορεί να πραγματοποιήσει τα θέλω του και τα όνειρα του ανεξάρτητα από το φύλο του.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τον Παιδοψυχολόγο κύριο Ανδρέα- Νικόλαο Βλαχάκη, την Ψυχολόγο κυρία Έλια Κυριακουλάκη και την Κοινωνική Λειτουργός κυρία Χρυσή Πευκιανάκη .

Η Διευθύντρια κυρία Αθηνά Πετράκη τόνισε ότι « επιδιώκουμε να ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης κάθε μορφής σωματικής τιμωρίας στα παιδιά από οποιονδήποτε, διότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Ελληνικό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις , προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσο επίλυσης προβλημάτων και είναι επικίνδυνη για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Όνειρο όλων μας είναι το καλύτερο αύριο των παιδιών ».

Παράλληλα στις 07/04/2016 o κύριος Ανδρέας-Νικόλαος Βλαχάκης, και η κυρία Χρυσή Πευκιανάκη, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει και συντονίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα Δύο Φύλα”, στο Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου, έπειτα από πρόσκληση του Φιλόλογου κυρίου Δημήτρη Βλαχοδήμου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Ελ. Βενιζέλου, καθώς και φιλοξενούμενοι μαθητές από τον Φιλώτα Κοζάνης.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της βίας στις σχέσεις των εφήβων μέσα από την προώθηση της δημιουργίας υγιών και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα και της ανάπτυξης μηδενικής ανοχής στη βία μέσα από ευαισθητοποίηση των εφήβων ως προς: α) τα χαρακτηριστικά των υγιών και μη υγιών σχέσεων, β) την επίδραση που ασκούν στις σχέσεις τους οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και οι κοινωνικά επιβεβλημένοι ρόλοι των δύο φύλων, γ) τον τρόπο με τον οποίο η άνιση κατανομή ισχύος ανάμεσα στα δύο φύλα συνδέεται με την εμφάνιση ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών/κοριτσιών καθώς και δ) τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν οι έφηβοι/-ες στην αποτροπή της εμφάνισης όλων των μορφών έμφυλης βίας.

Στο πλαίσιο της μαθητικής συνάντησης των δύο σχολείων μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το ρόλο και τη λειτουργία του Δικτύου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σχετικά με την άρση των στερεοτύπων και την αποτροπή της έμφυλης βίας.

EIKONA

EIKONA 1

Αρχεία

  1. 12971025_836287809833229_4013340462638747324_o
  2. 12967493_666038550194504_6642282938276061436_o