Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

26/8/2016, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Πρόκληση για τον Δήμο Χανίων & τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, με άμεση προτεραιότητα την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ.”

26.08.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 01:08

Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, της οποίας εκ του νόμου αποτελεί αρμοδιότητα. Την αρμοδιότητα αυτή θεωρώ ότι δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε, καθώς έχουμε αποδείξει - ειδικά εδώ στα Χανιά - ότι μέσα από συνεργασίες και συνέργειες των Δήμων, μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. Ο.Τ.Α., Τάσος Βάμβουκας, σήμερα, Παρασκευή 26/8/2016, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Ανακύκλωσης», που διοργανώθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και το Δίκτυο ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Ο Δήμαρχος Χανίων μεταξύ άλλων στάθηκε στην ανάγκη να προσαρμοστούμε ως χώρα στα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης και να καλύψουμε τις απαιτήσεις στο μεγάλο αυτό θέμα, καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών. “Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την ενημέρωση, που θα ξεκινάει από τη νηπιακή ηλικία, ώστε στο τεράστιας σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, οι πολίτες να είναι κοινωνοί άρα και σύμμαχοι”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Μπορεί να θυμηθεί κανείς την εποχή του Κουρουπητού και τις τραγικές καταστάσεις, που βίωσαν τα Χανιά, όμως μέσα από συνεννόηση, βούληση και αποφασιστικότητα δόθηκε λύση με τη δημιουργία του ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ, η λειτουργία του οποίου αναγνωρίζεται ως η βέλτιστη σε επίπεδο χώρας”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων, αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη καλή πρακτική στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και “αποτελεί φωτεινό παράδειγμα από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει τεχνογνωσία, εμπειρία και επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι, μέσω της Π.Ε.Δ. Κρήτης, τέθηκε μετ΄ επιτάσεως στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στο συλλογικό όργανο, την Κ.Ε.Δ.Ε., η ομοθυμία όλων των Δημάρχων των Χανίων για αυτοτέλεια της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., προκειμένου να συνεχιστεί να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η εικόνα της πόλης και του Νομού. “Άμεσα λοιπόν, πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία των ΦΟ.Δ.Σ.Α., το οποίο διαχρονικά σύρεται για περισσότερο από 8 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές, την υφιστάμενη κατάσταση και τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε “πρόκληση” για τον Δήμο και τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, ώστε μέχρι το 2020 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές, που απαιτούνται -με άμεση προτεραιότητα την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ., καθώς, όπως τόνισε, ο υφιστάμενος έχει κορεστεί - προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων & Προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. ΟΤΑ, Τ. Βάμβουκα.

p1

p2

p3

p4

p5