Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

06/12/2016, Κατηγοριοποίηση & εξορθολογισμός των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Χανίων – Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Βάζουμε τάξη & αποδίδουμε ισονομία”

07.12.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 12:12

 

Προσπαθούμε ως δημοτική αρχή να βάλουμε τάξη και ν' αποδώσουμε ισονομία, προχωρώντας σε εξορθολογισμό και δίκαιη κατηγοριοποίηση των τιμολογίων. Είναι η πρώτη φορά, που στον “Καλλικρατικό” Δήμο Χανίων προτείνεται να ενεργοποιηθούν πέντε διαφορετικές κατηγορίες Δημοτικών Τελών, όπως άλλωστε ο Νόμος ορίζει. Αυτό περιέχει δικαιοσύνη, διότι διαφοροποιεί το τιμολόγιο στους καταναλωτές ανάλογα με την ποσότητα απορριμμάτων, που παράγουν και τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε την Τρίτη 6/12/2016, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο, αναφορικά με την προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή κατηγοριοποίηση και τον εξορθολογισμό των ανταποδοτικών τελών του Δήμου.

 

Είναι άδικο να πληρώνει π.χ. ένα μικρό γραφείο το ίδιο ανά τ.μ. με μία μεγάλη επιχείρηση, όταν η οικονομική υπηρεσία υπολογίζει ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο για το Δήμο Χανίων”, διευκρίνισε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου προς τους τρίτεκνους συμπολίτες μας, ενώ σταθερό διατηρείται το τιμολόγιο των Δημοτικών Τελών στις οικίες, καθώς και στη γενική κατηγορία, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών.

 

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων τα αυξημένα έσοδα, που υπολογίζεται ότι θα προκύψουν, θα εξισορροπήσουν τα αυξημένα έξοδα και τις ανάγκες σε επενδύσεις, που έχει Δήμος στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού.

 

“Η προσπάθεια της Οικονομικής Υπηρεσίας για τον εξορθολογισμό των τελών είναι μεγάλη και για πρώτη φορά εκπόνησε μελέτη, που τεκμηριώνει τις διαφοροποιήσεις, που προτείνει να υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στον προϋπολογισμό του 2017 θα προβλέπεται κονδύλι για τον υπολογισμό των πραγματικών τετραγωνικών κατοικιών και επιχειρήσεων από εξειδικευμένη εταιρεία μετά από διαγωνισμό.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χανίων έγινε και αυτός αποδέκτης των συνεπειών, που επιβαρύνουν το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού” τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Βλαχάκης, αναφέροντας ενδεικτικά τους σημαντικότερους εξωγενείς παράγοντες, που επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών κι επιβάλλουν τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης τιμολογιακής πολιτικής.

 

Ο κ. Βλαχάκης επεσήμανε ότι ο εξορθολογισμός στα ανταποδοτικά τέλη και η αναπλήρωση των εξωγενών συνεπειών μπορεί να επέλθει με την εφαρμογή της μελέτης, που περιλαμβάνει εκτενή ανάλυση του κόστους παρεχομένων υπηρεσιών και επιτρέπει την τεκμηριωμένη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για τον καθορισμό συντελεστών ανάλογα με το παρεχόμενο έργο. Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι επιβαρύνονται ισομερώς και γίνεται δικαιότερη κατανομή των τελών.

 

Τα παραπάνω επιτυγχάνονται στον “Καλλικρατικό” Δήμο Χανίων, μέσω της ενεργοποίησης για πρώτη φορά των επτά κατηγοριών, εκ των οποίων οι δύο αφορούν στεγασμένους χώρους, που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και φιλανθρωπικά ιδρύματα και πέντε για στεγασμένους χώρους άλλης χρήσης” πρόσθεσε ο κ. Βλαχάκης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή συντελεστών ανά κατηγορία υπόχρεων, επιτρέπει τη σταθερή διατήρηση των τελών για τις οικίες καθώς και τα υφιστάμενα τέλη γενικής χρήσης για το 2017 σε όλες τις Ενότητες.

 

Στις παραμέτρους και τις κατηγορίες δημοτικών τελών αναφέρθηκε από την πλευρά της η Δ/ντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, Δέσποινα Μπολανάκη. 

 

photo