Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

14/9/2016, Η θέση της αντιδημάρχου Χανίων κ. Ε. Αλιφιεράκη αναφορικά με τους δικαιούχους των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και την ανακοίνωση των δημάρχων του νομού

15.09.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 06:09

 

«Ο Δήμος Χανίων, από συστάσεως Καλλικράτη, υποστηρίζει με τις υπηρεσίες του το σύνολο των προνοιακών αρμοδιοτήτων όλων των ΟΤΑ των Χανίων, όπως άλλωστε ορίζει η σχετική νομοθεσία.

 

Αυτό αφορά πάνω από 2.500 χιλιάδες δικαιούχους από κάθε σημείο του νομού. Αυτό συμβαίνει ως μεταβατικό στάδιο, διότι κατά τη σύστασή τους οι μικρότεροι δήμοι δεν διέθεταν υπηρεσίες και προσωπικό για να αναλάβουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών.

 

Λυπάμαι για τις αιχμές στο πρόσωπό μου από την ανακοίνωση των 6 Δημάρχων, όταν απλά σε ερώτηση δημοσιογράφου έπραξα το αυτονόητο. Παρέθεσα τα στοιχεία που απεικονίζουν την πραγματικότητα αλλά και το τι προβλέπει ο νόμος.

 

Στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ δημάρχων τέθηκε το ζήτημα της δυνατότητας των λοιπών δήμων του νομού να αναλάβουν τις αρμοδιότητες Πρόνοιας στο κομμάτι που τους αναλογεί σύμφωνα με τη νομοθεσία που θα ισχύει από 1-1-2017 και προβλέπει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στους Δήμους που είναι δημότες.

 

Προφανώς η πραγματικότητα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα του περιορισμού των προσλήψεων υπερέβη τις προβλέψεις του νομοθέτη το 2010 και οι δήμοι δεν διαθέτουν σήμερα τη δυνατότητα που προβλέπει η νομοθεσία.

 

Για αυτό το λόγο ορθώς απηύθυναν υπόμνημα στο Υπουργείο, ζητώντας τα αυτονόητα για την ενίσχυση των υπηρεσιών τους κάτι για το οποίο δεν εξέφρασα αντίρρηση και ουδέποτε διαφώνησα, παρά μόνο εξέφρασα προβληματισμό για την αποτελεσματικότητά του.

 

Αίτημα που εκφράζει και τον μητροπολιτικό Δήμο Χανίων, καθώς και οι δικές μας υπηρεσίες έχουν κρίσιμες ελλείψεις και όρια στη δυνατότητά τους να σηκώσουν το βάρος της Προνοιακής πολιτικής αλλά και τεχνικής υποστήριξης για όλο το νομό.

 

Επισημαίνω ότι ο Δήμος Χανίων με δυο διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται με ζήλο και πραγματικό ενδιαφέρον, εξυπηρετεί το σύνολο των δικαιούχων αλλά και των ενδιαφερομένων του Νομού.

 

Ως Δήμος Χανίων αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα πραγματικά δεδομένα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, παρά τις δυσκολίες που κι εμείς έχουμε, το έργο της πρόνοιας για όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων.

 

Αποτελεί πλέον ευθύνη του υπουργείου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δήμων για ενίσχυσή τους με προσωπικό, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά συμπολίτες μας με ευαίσθητα κοινωνικά χαρακτηριστικά.  

 

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνω ότι οι ωφελούμενοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και ότι ο Δήμος Χανίων στέκεται και θα εξακολουθήσει να στέκεται δίπλα στους δικαιούχους και θεωρεί σωστό να εξασφαλιστεί σε όλους τους Δήμους η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων δημοτών τους».