Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

6/5/2016, Σύσκεψη για την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων & την αυτόνομη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. στο Δημαρχείο Χανίων

06.05.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 02:05

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/5/2016, στο Δημαρχείο Χανίων, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. , Τάσου Βάμβουκα, με θέμα: «Επέκταση Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων - Γ΄ Φάση» & Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, Δήμαρχοι του Νομού, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε., ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε για τη μεγάλη επιτυχία διατήρησης της αυτόνομης λειτουργίας της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., την οποία χαρακτήρισε “προσωπικό στοίχημα” και “δικαίωση” της προσπάθειας τόσο του Δήμου Χανίων όσο και της τοπικής κοινωνίας συνολικά.

Η επιτυχία μας είναι τεράστια, χρειάστηκε να αλλάξει ο Νόμος, δίνοντας τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν σε αυτόν και άλλες δομές στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργήσουν με ανάλογο αυτόνομο τρόπο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, το οποίο μας επιτρέπει πλέον να σχεδιάζουμε αισιόδοξα για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμάτων”, τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σύσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων.

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αποτελεί πρότυπο λειτουργίας διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα, καθώς διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα απορρίμματα, ενώ μετά τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, που έχει ολοκληρωθεί, η επεξεργασία θα πραγματοποιείται με μεγάλη πληρότητα και περιβαλλοντικό όφελος”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξε ενημέρωση και για το εξαιρετικά επείγον ζήτημα του κορεσμού του χώρου εναπόθεσης των υπολειμμάτων των απορριμμάτων μετά την επεξεργασία τους από το εργοστάσιο. “Έχω έρθει σε επαφή με όλους τους αρμοδίους, τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, τους Βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους για να ξεπεράσουμε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ούτε εγώ, ούτε η δημοτική αρχή, ούτε η ίδια η κοινωνία μας, θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε στιγμές “Κουρουπητού”, αυτές οι καταστάσεις ανήκουν στο παρελθόν και τώρα κοιτάμε το μέλλον”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων. 

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του αναφορικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και τη δικαστική διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη, εξέφρασε ο κ. Βάμβουκας, υπογραμμίζοντας: “Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να επιλύσουμε το θέμα, μέσω της δικαστικής οδού, θα αναζητήσουμε άλλες λύσεις. Έχω ζητήσει από τον κ. Σταθάκη και μου έχει απαντήσει θετικά να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε άμεσα και στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο, ύψους 11 εκατ. €, στα ΕΣΠΑ, για να είμαστε έτοιμοι μόλις ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις να προχωρήσουμε στην κατασκευή του έργου. Είμαι αισιόδοξος παρά τους χρόνους, που πιέζουν, ότι θα τα καταφέρουμε και θα επιτύχουμε μια διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό Χανίων, περιβαλλοντικά ορθή και πρωτοπόρο. Έχω δηλώσει σε όλους τους Δημάρχους της Κρήτης ότι η τεχνογνωσία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. θα μεταφερθεί σε οποιονδήποτε την έχει ανάγκη, ώστε να φτάσει το νησί στα ίδια επίπεδα”, τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. θα προτείνει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο να υπάρξει πρόνοια, που θα επιτρέψει στη μετοχική σύνθεση της διοίκησης της Επιχείρησης, να συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Το σύνολο των παριστάμενων Δημάρχων συμφώνησε με την πρόταση αυτή, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη του στις θέσεις του Δημάρχου Χανίων.

Από την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το θέμα του κορεσμού του χώρου εναπόθεσης των υπολειμμάτων είναι από τα πιο δύσκολα ζητήματα, που θα αντιμετωπίσει σε σύντομο διάστημα ο Νομός. “Με το δικαστήριο στις 10 Μαΐου, θα πρέπει να πάρουμε άδεια για τις απαλλοτριώσεις, διότι είναι θέμα υγείας για όλο τον Νομό. Το πρότυπο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που έχουμε σε πανελλήνια κλίμακα, πρέπει να διατηρηθεί. Όλοι μαζί θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε τα Χανιά πρωτοπόρα στη διαδικασία διαχείρισης στερεών αποβλήτων”, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

p1

p2

p4