Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

08/12/2016, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας & της ποιότητας της πόλης μας”

08.12.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 10:12

 

“Ερχόμαστε να αγγίξουμε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει, το οποίο αφορά την παραχώρηση δημοσίου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις, ίσως γιατί κανείς δεν τόλμησε να θίξει παγιωμένες πελατειακές πρακτικές. Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά την τοποθέτηση του στην έναρξη της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρο 76 παρ 2α του Ν.3852/2010), με θέμα: “Γνωμοδότηση επί του Κανονισμού Παραχώρησης Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Χανίων”, σήμερα, Πέμπτη 8/1/2016, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

“Ο νέος κανονισμός στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, ευχαριστώντας παράλληλα την ομάδα εργασίας από υπαλλήλους του Δήμου από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που εργάστηκε με συνέπεια και επιστημονικότητα πάνω στις κατευθύνσεις της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση του σχεδίου του κανονισμού.

“Οι πόλεις δεν επιβιώνουν ούτε αναπτύσσονται, ακολουθώντας μόνο τις τάσεις της ελεύθερης αγοράς, αλλά μέσα από σωστή προετοιμασία και πλαίσιο. Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες, που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, που θέλουμε” τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων και συμπλήρωσε “οραματιζόμαστε μια πόλη, που δεν κάνει διακρίσεις. Μια πόλη, που περπατιέται ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας. Όπου η  οριοθέτηση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου  στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στο δρόμο, γιατί ο πεζός μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Είναι μια πόλη φιλόξενη στον επισκέπτη, που μπορεί να τη διασχίσει και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μια πόλη με ποιότητα, με διαβαθμίσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη”.

“Το όραμα και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν μακριά, ξεπερνούν τα επιμέρους συμφέροντα και εκφράζουν μια στρατηγική προς όφελος του συνόλου”, κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας.