Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

12/4/2016, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Εκπαιδευτική δράση «Συλλέγω Εμπειρίες» στο πλαίσιο του προγράμματος Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

12.04.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 09:04

Το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχει ως βασικό σκοπό την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη φιλοσοφία του. Το ΚΠΙΣΝ, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της κατασκευής του στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος συμβάλλοντας στην προαγωγή της Τέχνης, της Παιδείας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 

Η δράση Συλλέγω Εμπειρίες θα πραγματοποιηθεί φέτος σε 87 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες του δικτύου Future Library, οι οποίες θα προτείνουν στα παιδιά διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης με στόχο τα παιδιά να ενισχύσουν την αγάπη τους για το βιβλίο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, με αφορμή τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, φιλοξενεί στο χώρο της, από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2016, τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συλλέγω Εμπειρίες» για παιδιά.

Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη μας ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον.

 

1η δράση

Δευτέρα 4 Απρίλη 2016, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση «Συλλέγω εμπειρίες» - Νοτούρνο : Η απόλαυση να διαβάζεις μέσα στο σκοτάδι.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 5μελείς ομάδες και πραγματοποίησαν δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Στη συνέχεια και μέσα στο "σκοτεινό δωμάτιο" τα παιδιά κάθε ομάδας χωριστά είχαν τη δυνατότητα να δουν τη συνταγή για κάθε όνειρο, έτσι όπως την εμπνεύστηκε και την παρουσίασε στο βιβλίο της η ISOL.

Με τις βιβλιοθηκονόμους: Μαρία Μαραβελάκη και Κατερίνα Βαρανάκη

p1

 

 

2η δράση

«Συλλέγω Εμπειρίες» - Πηγαινέλα στα Σύννεφα

Μέσα από την αφήγηση του βιβλίου του Αλέξη Κυριτσόπουλου '' Πηγαινέλα στα Σύννεφα '' εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, οι μικροί μαθητές της Δ' τάξης του 10 ου Δ.Σ. Χανίων, Τρίτη 5 Απριλίου 2016, συμμετείχαν σ' ένα ταξίδι φαντασίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Εμψυχώτριες του προγράμματος : κα Νίκη Γαλάνη εθελόντρια και η κα Λίτσα Μαστορακάκη βιβλιοθηκονόμος.

p1

p2

3η δράση
«Συλλέγω Εμπειρίες» - Ο Ηλίας που αγαπούσε τα βιβλία. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απρίλη 2016 στηνΠαιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας.
Διαβάστηαν το "Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2016'' και τα βιβλία "Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία", της Julia Donaldson και "Ο Λύκος ξαναγύρισε " του Geoffroy de Pennart ώστε τα παιδιά να αγγίξουν και να κατανοήσουν το θέμα της δράσης.
Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, όπου με κίνητρο διαφορετικά βιβλία (ένα βιβλίο για την κάθε ομάδα), δούλεψαν με απίστευτο κέφι και αστείρευτη έμπνευση και φαντασία.

Με τους βιβλιοθηκονόμους Μαρία Μαραβελάκη & Κατερίνα Βαρανάκη

p1

4η δράση

«Συλλέγω Εμπειρίες»- «Ο κήπος του Ματίς». Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στηΔημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Μία έκπληξη περίμενε τους μαθητές της Β΄τάξης του 3ου Λυκείου Χανίων. Μετά την ξενάγηση και την ενημέρωση για το ρόλο και το έργο των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, ακολούθησαν τα βήματα του ζωγράφου Ματίς, δημιουργώντας ένα κολάζ.

Συζήτησαν για τη ζωή, το έργο, την τεχνική του μεγάλου ζωγράφου μέσα από κείμενα και εικόνες και απόλαυσαν το υπέροχο βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς».

Με τους βιβλιοθηκονόμους: Βιβή Χουδαλάκη και Μαρία Μαραβελάκη.

 

p1