Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

6/7/2016, Εγκαίνια έκθεσης «Δεύτερη Ανάγνωση» του Αλέξανδρου Δημητριάδη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

06.07.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 11:07

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Δεύτερη Ανάγνωση» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:30 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Η έκθεση θα διαρκέσει από 15/7/2016  έως 30/9/2016.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00, Δευτέρα & Πέμπτη 18:00-21:00


Λίγα λόγια για την έκθεση:

Η έκθεση πραγματοποείται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον σε επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη.

Η θεματική της έκθεσης «Δεύτερη Ανάγνωση» είναι τρυφερή και ευαίσθητη. Οι επιμελητές Μεγακλής Ρογκάκος και Iωάννης Ν. Αρχοντάκης επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν άρτια 20 έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Αλέξανδρου Δημητριάδη που δημιούργησε την τριετία 2013 - 2016. Όλα τα έργα έχουν ιχνογραφηθεί με γραφίτη πάνω σε χαρτί με ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα γράμματα της αλφαβήτου όσο και σε λέξεις-κλειδιά που έχουν ξεχωριστή βαρύτητα στη νοηματική ολοκλήρωση της πεμπτουσίας των ιδεών του καλλιτέχνη.

 

Ο επιμελητής και ιστορικός της τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος σημειώνει: «Το παράδοξο στα έργα του Δημητριάδη είναι τόσο πολύπλοκο όσο είναι και απλό, σαν την έννοια της χαρμολύπης που εντοπίζεται σε ένα χαμόγελο θλίψης. Εν πρώτοις, οι εικόνες του δεν είναι εύπεπτες, αλλά πυκνές σε γραφή, που τις κάνει να μοιάζουν αδιαπέραστες και βαριές. Όμως τούτη, η πρώτη εντύπωση έχει μία αβάσταχτη ελαφρότητα. Το προσχηματικό τους σκοτάδι μπορεί σε μία δεύτερη ανάγνωση να γίνει αντιληπτό ως φως. Μας φέρνουν στο νου τη σκέψη του Ηράκλειτου που μοιάζει σκοτεινή, ενώ βρίθει από τόσο φως όσο θα ζήλευε και ο ήλιος. ‘’Αγγελικό και μαύρο, φως’’, όπως συνόψισε στην ποιητική του σοφία ο Γιώργος Σεφέρης».

 

Ο επιμελητής Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης αναφέρει: «Ο Αλέξανδρος Δημητριάδης καταγράφει με μαύρο και γκρι έναν κόσμο ερμητικά κλειστό στους παρείσακτους εισβολείς που δεν διαθέτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου. Κλειστός, μυστικός, μαγικός, αέρινος, ιδιωτικός εσωτερικός κόσμος. Σύνεργα, εργαλεία, σύμβολα, γράμματα και λέξεις κρατούν κομβικές συντεταγμένες και καθοδηγούν τον μίτο της εξέλιξης πάνω ψηλά στον αέρα, κάτω μέσα στη γη, στο κάπου, στο τέλος, στο πουθενά. Στη Χώρα των Θαυμάτων, στη χώρα των παιδικών ονείρων, στον εσωτερικό μανδύα των μύχιων ελπίδων και φόβων του δημιουργού. Ανάμεσα σε άυλες μορφές, φάσματα και φαντάσματα ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρεισφρέει αθόρυβα πίσω από μάσκες, μέσα από κάτοπτρα, κάτω από το αστείο καπέλο ενός γελωτοποιού –παιδί πάντα ο ίδιος– πρωταγωνιστής στα όνειρα που επικίνδυνα ισορροπούν στα όρια του εφιάλτη».

 

Η έκθεση «Δεύτερη Ανάγνωση» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

 

1

 

2

 

Αρχεία

  1. 13