Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

8/6/2016, Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier. Στις 11/6/2016, στο ΚΑΜ.

08.06.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 09:06

Το Σάββατο 11 Ιουνίου ώρα 20.00 ξεκινά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου η δέσμη εκδηλώσεων Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier, Χανιά, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του σε επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, Επ. Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η έναρξη της δέσμης εκδηλώσεων περιλαμβάνει εγκαίνια δύο εκθέσεων και ομιλία του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ με θέμα :

«Η αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού. Ο Le Corbusier στην Κυανή Ακτή».

Βλ. www.facebook.com/lecorbusierchania

1. Έκθεση αρχιτεκτονικής και φωτογραφίας

Lucien Hervé - Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier

Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι , Χανιά

Διάρκεια: 11.6 – 27.8.2016 Ώρες: 10.00 - 14.00 και 19.00 - 22.00

Το καλοκαίρι στη θάλασσα της Μεσογείου υπήρξε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου, σε τέχνη και αρχιτεκτονική, και αποτέλεσε έκφραση της μοντέρνας ζωής. Το 1952 ο αρχιτέκτονας Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici. Το Cabanon, ένα δωμάτιο 3.66x3.66 μέτρα με τραπεζαρία στην ταβέρνα, εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν ιδανικό ορμητήριο των διακοπών. Σε αυτό συναντήθηκαν διάσημοι μοντέρνοι. Ανάμεσα τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, που απολάμβανε το καλοκαίρι της προσωπικής φιλίας αποτυπώνοντας ανέμελα έναν τόπο και ένα χρόνο ζωής. Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, εκτίθενται στο ΚΑΜ, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό και το απλό και αναπτύσσουν το διάλογο σχετικά την αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού.

Την έκθεση συνοδεύει καλαίσθητος τόμος, συνέκδοση του ΚΑΜ, του Μουσείου Μπενάκη και της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.

Εγκαίνια Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, ώρα 20.00

Συνδιοργάνωση: ΚΑΜ, Μουσείο Μπενάκη, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Με τη στήριξη: του Ιδρύματος Le Corbusier – Παρίσι, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Γαλλικής και της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier και του Δήμου Χανίων.

Η κατασκευή του Cabanon αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και υλοποιείται με την ευγενή χορηγία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας, της εταιρείας Μουρίκης, της εταιρείας Άλφα Ξυλείας και του Workshop-S Διονύσης Σοτοβίκης. Χορηγός μεταφοράς: ΑΝΕΚ

2. Έκθεση design

Παρακαλώ καθίστε, κύριε Le Corbusier

11.6 – 15.8.2016, ΚΑΜ, Β’ όροφος Ώρες 10.00 - 14.00 και 19.00 - 22.00

Επιμέλεια και οργάνωση έκθεσης: Αλέξανδρος Βαζάκας, λέκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης

Εγκαίνια 11.6.2016, ώρα 20.00

Καθίσματα εμπνευσμένα από το έργο του Le Corbusier σχεδιασμένα από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών σε επίβλεψη Αλέξ. Βαζάκα, λέκτορα ΠΚ.

Το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, στο πλαίσιο του μαθήματος «Παραμετρικός Σχεδιασμός» -καθηγητής Αλέξανδρος Βαζάκας, οι φοιτητές ασχολήθηκαν με τη σύνθεση του αντικείμενου-τύπου (objet-type) του Le Corbusier, με το μοναδικό αντικείμενο του τεχνίτη, όπως αυτό μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ψηφιακής πρωτοτυποποίησης. Κλήθηκαν να αναλύσουν αισθητικές, λειτουργικές και κατασκευαστικές αρχές των βιομηχανικά παραγόμενων επίπλων του Le Corbusier, και να τις μεταγράψουν ιεραρχημένες σε δυναμικά παραμετρικά μοντέλα στον υπολογιστή καθώς και σε κατασκευές σε φυσικό μέγεθος. Οι κατασκευές που εκτίθενται, είναι η κάθε μια, μια έκφανση-στιγμιότυπο μιας σειράς δυνητικών μορφών με κοινά χαρακτηριστικά. Στο παραμετρικό υπολογιστικό μοντέλο, εμπεριέχεται το διάγραμμα, η μορφή, οι δυνάμει παραλλαγές της, καθώς  και οι οδηγίες κατασκευής προς τη μηχανή. Το αρχείο αυτό, επιτρέπει την αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή του προϊόντος, χωρίς την απαίτηση βαριάς βιομηχανικής υποδομής καθώς και την κατασκευή απειρίας παραλλαγών.

1

2