Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

1/12/2016, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας έδειξε τον δρόμο” - Επετειακές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης

01.12.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 02:12

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας έδειξε τον δρόμο και τον τρόπο, που οδήγησε στην επίτευξη φαινομενικά ανέφικτων εθνικών στόχων. Σήμερα σε ένα περιβάλλον επικίνδυνα ασταθές στη γειτονιά μας, σε μία περίοδο όπου αμφισβητούνται για πρώτη φορά οι διεθνείς συμφωνίες, που φέρουν τη σφραγίδα του Εθνάρχη, πάνω στις οποίες βασίστηκε η ειρήνη στην περιοχή μας και η ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, με τη χώρα μας σε οικονομική αδυναμία, οφείλουμε να αναστοχαστούμε, να «ξεκουμπουρώσουμε», όπως λέμε εδώ στην Κρήτη, τα ισχυρά μας όπλα, με πρώτο την εθνική συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα, με εθνικό σχεδιασμό και αξιοποίηση γόνιμη των συμμαχιών μας στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή πολιτική σκηνή”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε την Πέμπτη 1/12/2016, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά την πανηγυρική του ομιλία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Η ιστορία είναι μάρτυρας, γνώση, κιβωτός. Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι ιστορία αλλά και ορόσημο για μας”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας “ξέρουμε ότι ερχόμαστε από πολύ μακριά, ότι είμαστε από καλή γενιά, κατά τον ποιητή, κι οφείλουμε ως απόγονοι μας μακραίωνης, αναμφισβήτητης πολιτισμικής παράδοσης να ταυτιζόμαστε πάντα και παντού με την ελευθερία αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η Δημοκρατία και να την προβάλλουμε ολοζώντανη ακμαία και να την υπερασπιζόμαστε με πάθος, συνεπή ιστορική συνείδηση, όλοι μας, άρχοντες κι αρχόμενοι, όλοι όμως πολίτες και παιδιά της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, της οικουμένης όλης”.

 

Σημειώνεται ότι τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι Αρχηγοί Γ.Ε.ΕΘ.Α., Ευάγγελος Αποστολάκης, και Γ.Ε.Ν., Γ. Γιακουμάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Β. Λαμπρινός, Βουλευτές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.

 

Ακολούθησε ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, η έπαρση της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Χανίων. Τον κ. Βούτση υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Χανίων, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσία του, προσφέροντας του συλλεκτική γκραβούρα του Ενετικού Λιμένα των Χανίων από τη συλλογή του Κ. Τζωρτζάκη, καθώς και τον νέο τόμο της ετήσια έκδοσης του “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ”.

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος, Νίκου Βούτση. Θα ακολουθήσει η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος.

 

Η ομιλία του Δημάρχου Χανίων

photo1

photo1-2

photo2

photo3

photo4

photo5

photo6