Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

02/12/2016, Τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα των Δήμων στην ομιλία του Δημάρχου Χανίων Τ. Βάμβουκα στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

02.12.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 07:12

 

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί ο θεσμικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την άμεση επίλυση Οικονομικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων, τόνισε κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. ο Δήμαρχος Χανίων και αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης κ. Τάσος Βάμβουκας.

 

Στην ομιλία του ο κος Βάμβουκας ζήτησε την άμεση ανακούφιση των Δήμων από την γραφειοκρατία κάτι που όπως είπε αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στη λειτουργία των Δήμων και αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών.

 

Επίσης προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση εκ μέρους της Π.Ε.Δ. Κρήτης για τα Οικονομικά των Δήμων και τους πόρους που το κράτος έχει αφαιρέσει από την Τ.Α. μη εφαρμόζοντας τους ίδιους του τους νόμους και το Σύνταγμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

 

Ανεπίτρεπτη χαρακτήρισε την σχεδιαζόμενη μείωση των πόρων από το κράτος προς τους Δήμους που ανέρχεται στο 10% για το 2017, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητή η αξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιτέλους αυτή να λειτουργήσει ακηδεμόνευτη. Μάλιστα πρότεινε την ανακατανομή των πόρων με πολυκριτήρια ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, για παράδειγμα τον πληθυσμό, την έκταση, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά κ.λ.π.

 

Παράλληλα κος Βάμβουκας κατά την διάρκεια της ομιλίας του, υπερασπίστηκε τον Καλλικράτη λέγοντας ότι το νομικό του πλαίσιο έχει επιτύχει του βασικούς του στόχους, πλην όμως έχει μείνει ανολοκλήρωτος και υποχρηματοδοτούμενος.

photo