Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

2/9/2016, Ατμόσφαιρα μεσογειακής γιορτής  στο «κλείσιμο» των εκδηλώσεων  «Αναφορά στον Ελ/LeCorbusier – XANIA»

02.09.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 01:09

 

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου, ημέρα θανάτου του Le Corbusier,  η δέσμη εκδηλώσεων  «Αναφορά στον Ελ/LeCorbusier – XANIA”.

Την εκδήλωση  χαιρέτησαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ κ. Γιώργος Βαρουδάκης, η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων κ. Στέλλα Κουτσουπάκη και η επιστημονική επιμελήτρια της δέσμης εκδηλώσεων κ. Αμαλία Κωτσάκη.

Η εκδήλωση - συνδιοργάνωση του ΚΑΜ και Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων -περιελέμβανε ένα σύγχρονο μουσικοχορευτικό δρώμενο, βραβεύσεις, μπαζάρ και χάπενιγκ,στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Στο πρώτο μέρος βραβεύθηκαν τα παιδιά που μετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις της δέσμης και στο διαγωνισμό ζωγραφικής «Το δικό μου μοντέρνο καλύβι στη Θάλασσα» και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στις  εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν τις δράσεις κκ. Αννα Νεμπαυλάκη, Δανάη Κουτσουπάκη και Ελίνα Μαυρομάτη και στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής που συνεργάστηκαν μαζί τους κκ. Αλεξάνδρα Βλαζάκη, Δανάη Νικολουδάκη, Λευτέρη Παπαμιχελάκη. Επίσης τιμήθηκαν οι φοιτητές που μετείχαν με έργα τους στην έκθεση «Παρακαλώ καθίστε Κύριε LeCorbusier» καθώς και οι φοιτητές που μετείχαν εθελοντικά για την οργάνωση των δράσεων (γραφικά – Ελίνα Τζανάκη).

Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Χανίων παρέδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη στον Δημήτρη Σεργεντάκη, το οποίου το κάθισμα το οποίο σχεδίασε για να συμμετάσχει στην έκθεση, διακρίθηκε με Α΄ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό design.

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο και ειδικότερα στην ΑΝΕΚ που υπήρξε χορηγός της έκθεσης.

Ακολούθησε σύγχρονο μουσικοχορευτικό δρώμενο μέσα στο cabanon του  Le Corbusier και παράλληλη προβολή σε εξωτερική οθόνη που περιλάμβανε μια σύγχρονη χορογραφία ειδικά για την περίσταση, αφιερωμένη στον άνθρωπο, το έργο και το σύμβολο Le Corbusier από τον Ταξιάρχη Βασιλάκο. Στη συνέχεια, το ξύλινο cabanon μετατράπηκε  σε μουσική σκηνή που μας ταξίδεψε στη Μεσόγειο, πηγή έμπνευσης αλλά και γαλήνης για τον Le Corbusier. Ακούστηκαν παραδοσιακοί ήχοι της Μεσογείου τραγουδισμένοι σε γαλλικά, ελληνικά, αραβικά, ισπανικά αλλά και ιταλικά από την Ξανθούλα Ντακοβάνου, με Στέφανο Φίλο στο βιολί, Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και Ταξιάρχη Βασιλάκο στο ακορντεόν.

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο «κατέληξε στη θάλασσα», στο κατάστρωμα ενός ιστιοπλοϊκού με πλήθος κόσμου να σιγοτραγουδά  αγκαλιάζοντας το μισεμό του Le Corbusier.

Τούτη την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός δοκιμίου με θέμα «Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο» με διεθνή επιτροπή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει σχετική ημερίδα τον προσεχή Οκτώβριο και έκδοση του ΚΑΜ με τα βραβευμένα δοκίμια.

 

1