Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

13//5/2016, Συμμετοχή Δήμου Χανίων στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (Mayors Adapt) – Επισημάνσεις Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

13.05.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 02:05

Ο Δήμος Χανίων κάνει την αρχή και συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, υπογράφοντας το Σύμφωνο των Δημάρχων. Είναι ένα πρώτο βήμα, μία πρώτη έκφραση πολιτικής βούλησης, που συνάδει με τις ευρωπαϊκές και εθνικές κατευθύνσεις. Κυρίως όμως συνδέεται με την αγωνία μας να αντιμετωπίσουμε σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις του προβλήματος, που μας επηρεάζουν και θα μας επηρεάσουν ακόμα πιο πολύ στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε την Παρασκευή 13/5/2016, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου.

Ο κ. Βάμβουκας κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν ο Γ. Γ. του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, και ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γεώργιος Φραγγεδάκης, τόνισε ότι σε τοπικό επίπεδο μερικές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι είναι ήδη εμφανείς, όπως: η διάβρωση ακτών των Χανίων, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στην Κρήτη, που επηρεάζει και το Νομό Χανίων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, τις οποίες αντιμετωπίσαμε τον περσινό χειμώνα.

Εάν δεν αναλάβουμε όλοι από τώρα δράση, οι επιπτώσεις του φαινομένου θα χτυπήσουν σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της περιοχής μας, όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία. Θα δημιουργήσουν προβλήματα στα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Εάν μείνουμε απαθείς, θα πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά το κόστος στο άμεσο μέλλον”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας το Σύμφωνο των Δημάρχων μεταφέρει πλέον και σε επίπεδο Δήμων την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα: α) τον μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, β) την προσαρμογή στις επιπτώσεις της και γ) στη βιώσιμη ενέργεια (κατανάλωση και παραγωγή).

Επόμενο άμεσο βήμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, είναι η αξιοποίηση εργαλείων, που θα επιτρέψουν στο Δήμο να εξειδικεύσει και να συγκεκριμενοποιήσει τις απαραίτητες δράσεις και πρακτικές πρωτοβουλίες, που οφείλει να πάρει το επόμενο διάστημα:

  • Πρώτο βασικό εργαλείο είναι η λεγόμενη Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς και Εκτίμησης Κινδύνων και Τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προσδιορισμό του πού βρισκόμαστε και πώς ακριβώς μας επηρεάζει το φαινόμενο σε τοπικό επίπεδο.

  • Δεύτερο εργαλείο είναι το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ), το οποίο επί της ουσίας θέτει ένα γενικό περίγραμμα μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων για την αντιμετώπιση του φαινομένου επίσης σε τοπικό επίπεδο.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου μας έχουμε προνοήσει και έχουμε συμπεριλάβει τη σχετική χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν οι μελέτες. Αλλά το κρίσιμο στοίχημα είναι να αντλήσουμε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Θα πάρει χρόνο η υλοποίηση των δράσεων, που ξεπερνά αυτή τη δημοτική περίοδο. Θα χρειαστεί να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατόν και φυσικά θα χρειαστεί η συμμετοχή των πολιτών”, κατέληξε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων.

p1

p2