Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

7/6/2016, Στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Σάμο για το προσφυγικό η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη

07.06.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 12:06

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεξήχθη στη Σάμο το τριήμερο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. (2-4 Ιουνίου), με αντικείμενο το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.), Ελευθερία Αλιφιεράκη. Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στις ανταλλαγές εμπειριών και πρακτικών, που αναπτύχθηκαν ιδίως στους Δήμους, που σήκωσαν το κύριο βάρος έως τώρα της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, ενώ παρουσιάστηκε και η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα – Επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό».

Από τις εργασίες του συνεδρίου έγινε φανερό ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης του φαινομένου το έχει σηκώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο συντονισμός λοιπών εμπλεκομένων συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την ανεπαρκή και αποσπασματική παρουσία των κρατικών φορέων. Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των συνέδρων, η ανάγκη σύνταξης ενός συνολικού και πλήρους μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο θα κατανέμει ρόλους, πόρους και ευθύνες με σαφήνεια και ακρίβεια, αποσκοπώντας όχι μόνο στην πρώτη υποδοχή ή τη φιλοξενία χωρίς στόχο, αλλά στην ολοκληρωμένη επίλυση του ζητήματος με έμφαση στη μετεγκατάσταση ή την ένταξη προσφύγων ανάλογα με τις περιπτώσεις.

Η Αντιδήμαρχος Χανίων, Ελευθερία Αλιφιεράκη, δήλωσε: «Ο Δήμος Χανίων κατά το περασμένο έτος ανέλαβε με πρωτοβουλία του τη διαχείριση και το συντονισμό λοιπών φορέων για την προσωρινή φιλοξενία περίπου 900 ανθρώπων, που έφτασαν με πλοιάρια στις νότιες ακτές του Νομού. Βιώσαμε επομένως, αν και σε πολύ μικρότερη έκταση, καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έχουμε καταλήξει σε κοινές διαπιστώσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου από εδώ και εμπρός. Ως Δήμος θα πράξουμε και πάλι το καθήκον μας, εφόσον παραστεί ανάγκη. Ζητάμε όμως συντονισμό και δεσμευτικό προγραμματισμό ενεργειών και υποχρεώσεων από τους φορείς της Πολιτείας, όπως και τη διάθεση απαραίτητων κονδυλίων, μέσων και υποδομών».

 

 1