Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

4/11/2016, Εγκαινιάστηκε το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χανίων στο δημοτικό κτίριο Στερνών, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη

04.11.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 03:11

“Μεγάλη επιτυχία” και “σημαντική προσφορά” της παρούσας δημοτικής αρχής προς τα παιδιά του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Χανίων, καθώς και τις οικογένειες τους, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, τη μεταστέγαση των Ειδικών Σχολείων στο δημοτικό κτίριο των Στερνών, με προδιαγραφές ΑμεΑ, στα μέσα Σεπτέμβρη, σε χρονικό διάστημα μόλις επτά μηνών, από τους ακατάλληλους χώρους, στους οποίους στεγάζονταν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων των Σχολείων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/11/2016, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση, αλλά ακόμη περισσότερο στην ειδική αγωγή, φροντίζοντας τη σχολική κοινότητα, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες, καθώς θεωρούμε ότι οι αυριανοί πολίτες πρέπει να εφοδιαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι αξιοποιήθηκε η δομή, που προϋπήρχε με τον καλύτερο τρόπο, παρέχοντας παράλληλα στα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν τις θεραπείες, που χρειάζονται σε έναν από τους καλύτερους χώρους, που διαθέτει η χώρα μας.

Ξεπεράσαμε τις αντιδράσεις, που ήταν εντελώς αδικαιολόγητες, αλλά δυστυχώς πολλές φορές συνηθίζεται στην κοινωνία μας κάποιοι λίγοι να κάνουν περισσότερο θόρυβο και να σκεπάζουν αυτούς που προσπαθούν και προσφέρουν”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, διευκρινίζοντας ότι διερευνήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, που προτάθηκαν από τη σχολική κοινότητα, δασκάλους και γονείς του 2ου Ειδικού Σχολείου για τη μεταστέγαση του σχολείου σε άλλα κτίρια και έπειτα από εκτενή διάλογο μαζί τους, προκρίθηκε η λύση της μεταστέγασης στο δημοτικό κτίριο των Στερνών.

Ο κ. Βάμβουκας ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να “στοιβάζονται” όλες οι δομές στο κέντρο της πόλης των Χανίων, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι του χρόνου τα παιδιά στο σχολείο θα είναι περισσότερα και ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για το θετικό αυτό αποτέλεσμα.

Όταν εγκαινιάζεται ένα σχολείο είναι μέρα γιορτής, ιδιαίτερα όταν τα εγκαίνια γίνονται σε “δύσκολους” καιρούς”, τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δεσμευόμενος ότι στις δυνατότητες, που υπάρχουν, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ειδική εκπαίδευση. “Η εκπαίδευση και η υγεία αποτελούν προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση και η έξοδος αυτή θα πρέπει να αφορά όλους και να μην είναι για λίγους”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης, συγχαίροντας παράλληλα τους τοπικούς άρχοντες για τη συνέχεια, που υπάρχει στα δημοτικά πράγματα, μέσω της οποίας ωφελείται, όπως ανέφερε, η κοινωνία μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, Ι. Φιλιππάκη, ο πρώην Δήμαρχος Ακρωτηρίου, Αντώνης Γιαννακάκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στερνών, Ε. Φραντζολάκη.

Το παρόν στα εγκαίνια μεταξύ άλλων έδωσαν ο Γ.Γ. Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, Αντιδήμαρχοι των Χανίων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης, οι Διευθυντές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μανώλης Μηλιαράκης και Στέλιος Ζερβάκης, ο Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κων/νος Ζορμπάς.

Σημειώνεται ότι το δημοτικό κτίριο Στερνών είχε κατασκευαστεί μέσω χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες με συνολικό κόστος 784.204,94 ευρώ, 662.505,30 ευρώ για την κτιριακή υποδομή και 121.699,64 ευρώ για γραφεία, ιατρικό και φυσικοθεραπευτικό εξοπλισμό. Η δομή όμως δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς δεν κατέστη δυνατή η στελέχωση της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το κτίριο παρέμεινε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια.

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί τον ιδανικό χώρο και καλύπτει πλήρως τις τεχνικές προδιαγραφές για τη στέγαση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό φυσικοθεραπείας, που μπορεί να υποστηρίξει την εκπαίδευση και θεραπεία των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων πριν από τρία χρόνια είχε αποστείλει στο 2ο Ειδικό Σχολείο ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό γραφείων, ο οποίος, λόγω έλλειψης χώρων στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια σε παλέτες σε αποθήκη μεταφορικής εταιρείας. Ο εξοπλισμός αυτός μεταφέρθηκε από το Δήμο στο νέο κτίριο και αξιοποιήθηκε, συμπληρώνοντας τον λοιπό εξοπλισμό του σχολείου.

Το σχολείο σήμερα φιλοξενεί 12 παιδιά και πλέον έχει την υποδομή και τη δυνατότητα να υποδεχτεί ακόμα περισσότερα παιδιά από όλο τον Νομό Χανίων, τα επόμενα χρόνια.

Το σχολείο έχει εμβαδόν κύριων χώρων 703,30 τ.μ. και ημιυπαίθριων χώρων 73,11 τ.μ. και αποτελείται από: 4 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα φυσικοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας, 2 αίθουσες υδροθεραπείας, αίθουσα λογοθεραπείας, αίθουσα ψυχαγωγίας - θεατρικού παιχνιδιού, αίθουσα αγωγής υγείας, κουζίνα, τραπεζαρία, αίθουσα υποδοχής – εκδηλώσεων, γραφεία διευθυντών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, γραφείο δασκάλων, 4 τουαλέτες ΑΜΕΑ, 2 τουαλέτες προσωπικού, αποθηκευτικούς χώρους και μεγάλο αύλειο χώρο στο παρακείμενο δασύλλιο, μέρος του οποίου θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τους μαθητές του σχολείου.

p1

p2

p3

p4

p4

p4

p5

p5