Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

30/7/2016, Με μεγάλη επιτυχία η έναρξη του «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2016» στην πατρική οικία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά

30.07.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 10:07

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε την Παρασκευή 29/7/2016 στο κάλεσμα τοη Δήμου Χανίων και του Παγκρήτιου Σύλλογου «Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», δίνοντας το παρόν στην πατρική οικία του μεγάλου μουσικοσυνθλετη στο Γαλατά στο πλαίσιο της έναρξης του τριήμερου Φεστιβάλ εκδηλώσεων, που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην πόλη μας και είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη.

 Στο πλαίσιο της σεμνής τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν στον Μ. Θεοδωράκη για τη συμπλήρωση των ενενήντα ένα του χρόνων, καθώς και να του στείλουν το δικό τους μήνυμα, μέσω της ειδικής φόρμας “Στέλνουμε το μήνυμά μας στον Μ. Θεοδωράκη”, με προσωπικές εμπειρίες, αναμνήσεις, γεγονότα ή ακόμα και μηνύματα αγάπης προς τον μουσικοσυνθέτη.

 Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, καλωσόρισε τους δεκάδες συμπολίτες μας στην πατρική οικία «του παγκόσμιου Έλληνα, Κρητικού και Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, του δικού μας Μίκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ευχόμενος ο τιμώμενος να αποτελεί για πολλά ακόμη χρόνια φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για όλους.

«Στον χώρο, που βρισκόμαστε, στοχεύουμε να στεγάσουμε δραστηριότητες, που θα διατηρούν, θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν το σπουδαίο έργο τον Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Πριν λίγο καιρό τον Ιούνιο δώσαμε την υπόσχεση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αναγόρευσης του Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη μας να ανταποκριθούμε ως κοινωνία των Χανίων, ως κοινωνία της Κρήτης στο μεγάλο καθήκον να προβάλλουμε το σπουδαίο έργο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη στο διηνεκές», επεσήμανε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι χάρη στις ενέργειες τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων η συγκεκριμένη οικία θα αποτελέσει μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό έργο, η ψηφιοποίηση του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών προωθείται από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου.

 Από την πλερά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, επεσήμανε ότι  οι εκδηλώσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη είναι γεγονός και σταθερή αναφορά στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουμε και διαδίδουμε τις μεγάλες αξίες του πολιτισμού μας. Μάλιστα, η κα. Περράκη τόνισε ότι οι φετινές εκδηλώσεις δίνουν έμφαση στην καλλιτεχνική σχέση του Μίκη με τον αδερφό του Γιάννη, δίνοντας την ευκαιρία στο χανιώτικο κοινό να γνωρίσει καλύτερα το έργο τους.

Στην πορεία των προσπαθειών αναφορικά με τη δημιουργία του Μουσείου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”, Γεώργιος Αγοραστάκης. Αναφερόμενος μάλιστα ο κ. Αγοραστάκης στα μηνύματα του κόσμου για τον Μ. Θεοδωράκη γνωστοποίησε ότι αυτά θα συγκεντρωθούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που θα επιδοθεί στον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και θα συμπεριληφθεί στο υλικό, που πλαισιώνει τη λειτουργία του Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η μπάντα της 5ης Μεραρχίας απέδωσε γνωστά έργα του μουσικοσυνθέτη, ενώ η βραδιά πλαισιώθηκε και από προβολή βίντεο.

 

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο 30 Ιουλίου, στις 21.00, στην Ανατολική Τάφρο με μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ερωφίλη, Κώστας Θωμαϊδης και Ελισάβετ Βερούλη σε ενορχηστρώσεις του Γιώργου Σαλτάρη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 31 Ιουλίου, στις 21.00, στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου όπου ο Στέφανος Κορκολής μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν σε μεταγραφή για πιάνο. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του «Ορίζοντα».

p1

p2

p3

p4

p5

p8

p7

p8

p10

p11