Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

6/6/2016, Επίτιμος Δημότης Χανίων ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, Μ. Θεοδωράκης

06.06.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 12:06

Τον παγκοσμίου εμβέλειας Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τίμησαν ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το Σάββατο 4/6/2016, αποδίδοντας του το χρυσό κλειδί της πόλης και το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αποδίδουμε απόψε τις οφειλόμενες τιμές σε έναν δικό μας άνθρωπο, που το έργο και η φήμη του έχουν διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μία προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, που μας κάνει τη μοναδική τιμή να είναι σήμερα κοντά μας, στον παγκόσμιο Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Μίκη των αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Το σπουδαίο έργο σου αποτελεί αναμφίβολα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, η τέχνη σου είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει. Και αυτό στο εγγυόμαστε όλοι εμείς απόψε εδώ, γνωστοποιώντας σου ότι η πατρική σου οικία στον Γαλατά, χάρη στις ενέργειες τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, θα αποτελέσει μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο έργο σου, η ψηφιοποίηση του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών προωθείται από εμάς, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας και θα είναι αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Χανίων παρουσίασε την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με την οποία αποδίδεται στον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη η ανώτατη τιμή της πόλης και μετονομάζεται το Παλιό Τελωνείο σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”.

Αυτή είναι στην πράξη η μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεση μας για το παρόν και το μέλλον, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με σένα. Και αυτή δεν είναι μία υπόσχεση μόνο του σημερινού δημάρχου, αλλά αυτός είναι, που ανέλαβε την υποχρέωση εκ μέρους όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να σου εκφράσει την πάνδημη επιθυμία και υπόσχεση, ότι εδώ, από τον τόπο καταγωγής σου, πάντα θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο σου”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων.

Μίκη Θεοδωράκη, σε ευχαριστούμε θερμά για όσα μας έχεις προσφέρει, θα αποτελείς πάντα φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για όλους μας και να είσαι βέβαιος ότι το αγαπημένο σου νησί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα τιμήσει τη μεγάλη τιμή, που του έκανες”, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βάμβουκας.

Στη συνεχεία, ο Δήμαρχος Χανίων παρέδωσε στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ένα χρυσό κλειδί – κλειδί του Sol, που φιλοτέχνησε Χανιώτισσα καλλιτέχνιδα, ενώ ακολούθησε η απονομή του χρυσού μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον Πρύτανη, Βασίλειο Διγαλάκη.

Κατά την αντιφώνηση του ο Μ. Θεοδωράκης συγκίνησε το κοινό, κάνοντας ειδική αναφορά στον πολιτισμό, τη δημοκρατία, την ελευθερία. Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης διηύθυνε τη μουσικοθεατρική ομάδα “passe-pARTout”, που τον αποχαιρέτισε με ένα τραγούδι του.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρχών και των φορέων του τόπου, αλλά και δεκάδες Χανιώτες που ”πλημμύρισαν” το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Ομιλία Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

π2

π1

π3

π4

π3

π4

π5

π5

π1

π2

π3