Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

11/12/2017, Επιστολή Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, για τη νομοθετική ρύθμιση για τις κατασκευές εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης

11.12.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 10:30

 

Επιστολή, με θέμα:“Νομοθετική ρύθμιση για κατασκευές εντός χερσαίας λιμενικής ζώνης”, απέστειλε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιό, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Βουλευτή Χανίων, Γ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βουλευτή Χανίων, Π. Πολάκη, καθώς και τους Βουλευτές Χανίων, Β. Βαγιωνάκη & Α. Μπαλωμενάκη.

 

Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι “ο πρόσφατα ψηφισμένος Ν.4504/29-11-2017 με το άρθρο 96 αναστέλλει ουσιαστικά την ώριμη διαδικασία αφαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών-σκιαδίων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και την αντικατάστασή τους από νέες, οι οποίες μάλιστα είχαν σχεδόν την καθολική στήριξη των επαγγελματιών του Ενετικού Λιμένα”.

 

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει το 2000, είχε λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις το 2006 και η διαδικασία εφαρμογής της ξεκίνησε σταδιακά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, το οποίο διαχειρίζεται τη χερσαία λιμενική ζώνη, το 2017, παραχωρώντας κοινόχρηστο χώρο μόνο σε όσους καταστηματάρχες δεν διατηρούσαν παράνομες κατασκευές.

 

Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει στην επιστολή του ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων είχε προχωρήσει, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την εκτεταμένη διερεύνηση όλων των θεμάτων, που αφορούν τις κατασκευές στους προς παραχώρηση κοινόχρηστους χώρους στον Ενετικό Λιμένα, μελέτη βελτίωσης-τροποποίησης των σκιαδίων “και είχαμε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα εφαρμοστεί με συναινετικό μάλιστα τρόπο, διότι είχαμε εν ισχύ την εγκεκριμένη μελέτη του 2006”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

 

Ο Ενετικός Λιμένας των Χανίων αποτελεί ένα μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής και αισθητικής αξίας και σημείο-σύμβολο της πόλης και δεν αρμόζει άλλο η διατήρηση της αισθητικής και λειτουργικής κακοποίησής του, ενώ θα αποτελέσει μεγάλο σφάλμα της πολιτείας να βάλει εμπόδια σε μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια και ήταν στην φάση υλοποίησής της, δίνοντας έτσι την αίσθηση της μακροχρόνιας ασυλίας όσων διατηρούν αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσιο χώρο” τονίζει ο Δήμαρχος Χανίων.

 

Ζητάμε άμεσα να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο σας από κοινού και σε συνεννόηση με τους τέσσερις βουλευτές των Χανίων, οι οποίοι έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ, για να εξαιρεθεί η χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμένα των Χανίων και όποιων άλλων λιμένων είχαν εγκεκριμένες μελέτες σκιαδίων πριν την ψήφιση του υπόψη νόμου”, επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Βάμβουκας, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι “η όποια μελέτη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, σύμφωνα με τον νέο νόμο, πρέπει να έχει άμεση υποχρεωτική εφαρμογή με τη διακοπή της διετούς αναστολής εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, διοικητικής αποβολής, επιβολής προστίμων και αποζημιώσεων και ποινικών δικών, όπως αυτός ο νόμος ορίζει”.

 

Επισημαίνεται ότι την Τρίτη 12/12/2017, στις 14.00, ο Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας, καθώς και οι Βουλευτές Χανίων ή εκπρόσωποι τους θα έχουν συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιό, για το συγκεκριμένο ζήτημα.