Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

20/5/2017, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: «Ο κρητικός λαός τοποθέτησε πάνω από το αγαθό της ζωής, τα ιδανικά και τις αξίες του» - Εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλανδών του Γαλατά

20.05.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 07:05

 

“Στην ιστορική πορεία των λαών συμβαίνουν γεγονότα, που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας, φωτίζουν και καθοδηγούν το μέλλον. Ένα τέτοιο γεγονός, το συναρπαστικότερο του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου ήταν η Μάχη της Κρήτης. Όταν οι δυνατοί της Ευρώπης, υπέκυπταν στη ναζιστική δύναμη και υπεροπλία, ο κρητικός λαός τοποθέτησε πάνω από το αγαθό της ζωής, τα ιδανικά και τις αξίες του”. Στην επισήμανση αυτή προχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Χαννίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/5/2017, στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλανδών στην περιοχή του Γαλατά.

 

Ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε την εξαήμερη σκληρή μάχη του Γαλατά ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές όλων των επιμέρους μαχών, που έλαβαν χώρα κατά την κατάληψη του Νησιού από τους Γερμανούς και πρόσθεσε «οι κάτοικοι του Γαλατά ήταν άοπλοι, όπως και όλος ο κρητικός πληθυσμός. Εν τούτοις πολέμησαν με όσα παλιά όπλα διέθεταν, με γεωργικά εργαλεία, με ξύλα, ακόμη και με πέτρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γαλατιανός, Αντώνης Φυντικάκης, που αμύνθηκε με μια πέτρα για να εξουδετερώσει ένα Γερμανό».

 

«Και στη μάχη του Γαλατά, όπως και σε όλη τη διάρκεια των 11 φλογισμένων ανοιξιάτικων ημερών της παραδοξότερης Μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κρήτες και οι σύμμαχοι συμπολεμιστές τους απέδειξαν, με την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία και την απαράμιλλη γενναιότητά τους ότι, όντως, «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία», κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.

 

Σημειώνεται ότι οι απώλειες της ηρωικής αντίστασης ήταν μεγάλες, σκοτώθηκαν δυο Σύμμαχοι αξιωματικοί και 147 οπλίτες, οκτώ Έλληνες αξιωματικοί και 63 οπλίτες – αν και είναι πιθανόν να είναι περισσότεροι και να μην κατέστη δυνατόν να ανευρεθούν. Από τους κατοίκους του Γαλατά σκοτώθηκαν 17 άνδρες και 23 γυναικόπαιδα από τους βομβαρδισμούς και μέσα στα καταφύγια. Από τους Γερμανούς σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός του χωριού σκοτώθηκαν πάνω από 1500 αξιωματικοί και οπλίτες.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Richard Blackwell, o Αυστραλός Πρέσβης στην Ελλάδα, John Griffin, η Αναπληρώτρια Πρέσβης της Ν. Ζηλανδίας, Joanna Heslop, η οποία απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό, η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απ. Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης, κ.α.

photo

 

photo

photo