Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

19/5/2017, Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στα Τσικαλαριά

19.05.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 09:05

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 19/5/2017, στα Τσικαλαριά της Δ.Ε. Σούδας και ειδικότερα στο Μνημείο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), που έχει δημιουργηθεί εις μνήμη της Μάχης της 42ης Οδού, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.  

 

“Η οδός Τσικαλαριών έχει βρει τη θέση, που της αξίζει στην πρόσφατη Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε στενά με τους βετεράνους και τους απογόνους τους, προκειμένου να τιμήσουμε τους ήρωες μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας,

 

«Η οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων. Η Μάχη της τεσσαρακοστής δεύτερης (42ης) οδού ήταν μία άγρια αντεπίθεση από τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, ενάντια στον εχθρό και έγινε το πρωί της 27ης Μαΐου 1941. Κατά τη διάρκεια της Μάχης 200 και πλέον Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ επιβραδύνθηκε η διαδρομή των Γερμανών προς Ανατολάς», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας ότι θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες προς όλους εκείνους, που απέδειξαν αγωνιζόμενοι ηρωικά την πίστη τους στις αξίες της ελευθερίας.  

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Richard Blackwell, o Αυστραλός Πρέσβης στην Ελλάδα, John Griffin, και η Αναπληρώτρια Πρέσβης της Ν. Ζηλανδίας, Joanna Heslop, η οποία απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό.  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ριζίτικο τραγούδι από το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών.

Στο μεταξύ, εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 19/5/2017, στις 18.30, στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλαδών στην περιοχή του Γαλατά.

photo

photo

photo