Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

1/12/2017, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Μνημονεύουμε σήμερα την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ως αρχή εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης & ελευθερίας για το νησί μας”

01.12.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 02:12

Βρισκόμαστε σε έναν ιστορικό τόπο, στο Φρούριο Φιρκά, όπου πριν από 104 χρόνια εδώ σηματοδοτήθηκε η Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, μετά από πολλούς αγώνες, πολύ αίμα και έπειτα από πολύ επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες προώθησε τότε, πρωτοστατώντας ο Εθνάρχης, Ελευθέριος Βενιζέλος, αυτό το μεγάλο τέκνο της Κρήτης. Ένας άνθρωπος, που μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία της Ένωσης ανέλαβε τον σημαντικό ρόλο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Γι΄ αυτό έχουμε την τιμή να εορτάζουμε, αλλά και το χρέος να θυμόμαστε, να αναστοχαζόμαστε και να φέρνουμε στη θύμηση μας εκείνες τις ιστορικές ημέρες. Να βγάζουμε συμπεράσματα για τη μεγάλη εθνική επιτυχία, που μας δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει σήμερα να ενεργήσουμε, με αγώνα, με ομοψυχία, αλλά πρώτα από όλα χωρίς λαϊκισμούς, με πολλή σκέψη, σεβόμενοι τη Δημοκρατία, τηρώντας τους κανόνες της και προχωρώντας. Αυτό είναι, που θα βγάλει τη χώρα μας από τη σημερινή κρίση”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, σε δήλωσή του στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, κατά την πανηγυρική του ομιλία στο Φρούριο Φιρκά ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε μεταξύ άλλων “μνημονεύουμε σήμερα την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ως πειστικό άλμα της ελληνικής Ιστορίας, ως απόδοση δικαιοσύνης μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, ως αρχή εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης κι ελευθερίας για το νησί μας” και πρόσθεσε “ο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα κράμα πολεμιστή και διανοούμενου, οραματιστή και ρεαλιστή, νηφάλιου διπλωμάτη και εκρηκτικού Κρητικού, υλοποίησε την εθνική επέκταση, κυριαρχία και ενότητα ως ώριμο αίτημα της ιστορικής αναγκαιότητας, εκφράζοντας τους πόθους του κρητικού λαού. Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος και κινήθηκε πολιτικά έξω από τις γραμμές του λαϊκισμού.

Ζούμε σ΄ ένα ιδιαίτερο, βασανισμένο, ένδοξο κι αδούλωτο τόπο, με βαριά ιστορία. Εμείς σήμερα εδώ με χρέος και οφειλή μέγιστη. Και τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη πάντα επίκαιρα ας μας θυμίζουν αυτό που μας αναλογεί:Ν΄ αντικρίζουμε πρόσωπο με πρόσωπο τη θεά εκείνη, που δεν κάνει χατίρια και δεν κάθεται στα πόδια κανενός, την αγέλαστη και αδάκρυτη θεά, την ευθύνη”, κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.

Σημειώνεται ότι τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕ.ΕΘ.Α., Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός Γ.Ε.Ν., Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ., Αλκιβιάδης Στεφανής, η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. κ. Ειρηναίος, Βουλευτές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.

Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά, ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και δεξίωση στο Δημαρχείο Χανίων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα, στις 19:00, όπου διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", στη Χαλέπα, εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Δημάρχου Χανίων,

photo photo

photo photo

photo photo

photo photo

photo photo

photo photo

photo photo