Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

28/11/2017, Ξεκίνησε η ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή, στη Νέα Χώρα.- Αυτοψία Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα

28.11.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 01:11

 

Αυτοψία στις εργασίες, που έχουν ξεκινήσει για την ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή, στην περιοχή της Νέας Χώρας, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 28/11/2017, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας, την οποία είχα προτείνει στην Εκτελεστική Επιτροπή από τον Φεβρουάριο του 2015. Η πρόταση μου αυτή έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό, δόθηκε η εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας να προχωρήσουν στον σχεδιασμό και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να φτάσουμε στο ευχάριστο σημείο, που είμαστε σήμερα”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, που σχεδιάστηκε από τους μηχανικούς του Δήμου και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, παρατηρώντας ότι η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου έγκειται τόσο στο γεγονός ότι αναβαθμίζεται μια όμορφη, πολυάριθμη, αλλά παραμελημένη συνοικία της πόλης μας, την οποία απολαμβάνουν οι Δημότες και οι επισκέπτες μας, καθώς επίσης και ότι μέσω του συγκεκριμένου έργου εκτελείται τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, αναφορικά με την ανάπλαση του δυτικού μετώπου της πόλης. “Ξεκινάμε από το κέντρο της πόλης, βοηθώντας στην προσβασιμότητα με πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους, ώστε να μπορούμε είτε με τη χρήση ποδηλάτου είτε πεζοί να φτάνουμε έως τους Αγ. Αποστόλους”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, για το σχεδιαζόμενο δίκτυο από τον Κλαδισό έως τους Αγ. Αποστόλους, ενώ σύντομα θα απομακρυνθούν τα τοιχία, που βρίσκονται σε συνέχεια του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας, ώστε αυτό να επεκταθεί έως τη Γέφυρα του Κλαδισού ποταμού.

Όπως τόνισε ο κ. Βάμβουκας έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη άνοιξη, προκειμένου να μην προκληθεί όχληση στους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και στους κατοίκους και τους επισκέπτες της παραλίας. “Κατ' εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως όποιος καταστηματάρχης το επιθυμεί μπορεί να παραχωρήσει τμήμα της ιδιοκτησίας του έξω από το κατάστημά του, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Υπηρεσία Δόμησης, ώστε αυτό να ανακατασκευαστεί και να ενοποιηθεί με το έργο, που εκτελείται”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Η έναρξη των εργασιών στην Ακτή Παπανικολή αποτελεί τη δική μας απάντηση σε όλους όσους κάνουν λόγο για φανταστικά έργα από μέρους μας”, επεσήμανε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Βάμβουκας, διευκρινίζοντας ότι μια δημοτική αρχή θα πρέπει να κρίνεται για τον σωστό της σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος της, ενώ οι δημότες καταλαβαίνουν ήδη τη σοβαρή δουλειά, που γίνεται.

Με το εν λόγω έργο, ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 2.100.000 ευρώ, αναμένεται να λυθούν και ζητήματα, που προκύπτουν με τα όμβρια ύδατα στην περιοχή. Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό του Δήμου Χανίων η οδός Παπανικολή θα γίνει οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτου (cycle street), ενώ στην περιοχή επέμβασης θα εκτελούνται σε διαφορετικές στάθμες οι δραστηριότητες στο επίπεδο της παραλίας και της πόλης. Μία ενδιάμεση ζώνη θα διαχωρίζει αλλά και θα συνδέει τις δύο αυτές περιοχές, με ράμπες κατάλληλων κλίσεων και για την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ. Λίγο πριν τη συμβολή της οδού Παπανικολή με τη Μονή Γωνιάς δημιουργείται μια μικρή πλατεία, με καθιστικούς χώρους, χώρους φύτευσης, κ.α.. Στην οδό Παπανικολή διατηρείται η υπάρχουσα στάθμευση Α.με.Α., τοποθετείται εξοπλισμός για στάθμευση ποδηλάτων (bike racks), ενώ προβλέπονται θέσεις στάθμευσης/τροφοδοσίας των επιχειρήσεων και συμπληρωματικές θέσεις για ΑμεΑ στις παρόδιες οδούς Πετρώφ, Σκίνερ και Χάου.