Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

12/12/2017, «Διαχείριση κουνουπιών που προκαλούν ασθένειες στη λεκάνη της Μεσογείου»: Στις 15/12/2017 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

12.12.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 13:58

Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση κουνουπιών που προκαλούν ασθένειες στη λεκάνη της Μεσογείου», διοργανώνεται στις 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η εκδήλωση, διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE CONOPS, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ Α. Μιχαηλάκη) και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Χανίων (με υπεύθυνο τον κ. Δ. Νικολακάκη). Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες και θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται της διαχείρισης των κουνουπιών.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν για όλους και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα της ημερίδας μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.conops.gr/hmerida15dec2017/ καθώς και στη σελίδα του έργου στο Facebook https://www.facebook.com/Conops-490841804345833/

 

Λίγα λόγια για το έργο LIFE CONOPS

Το έργο LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας εκπρόσωπος της ομάδας αυτής είναι το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus). Γενικότερα, η ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό έργων για την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν.

Για το σκοπό αυτό έχουν κατασκευαστεί 12 (δώδεκα) πρωτότυπες συσκευές παρακολούθησης των συγκεκριμένων κουνουπιών, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί για πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα σημεία σε Ελλάδα και Ιταλία. Μία από αυτές τις συσκευές είναι εγκατεστημένη τα τελευταία χρόνια και στα Χανιά. Μέσω της ειδικής αυτής συσκευής, είναι δυνατή η παρακολούθηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικών κουνουπιών ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αφενός της έγκαιρης διάγνωσης της εισόδου νέων ειδών κουνουπιών και αφετέρου της αποφυγής της εγκατάστασής τους. Μέσω της εντομολογικής επιτήρησης γίνεται προσπάθεια της μείωσης της πιθανότητας για την εμφάνιση και μετάδοση των ασθενειών στον άνθρωπο που σχετίζονται με τα νέα αυτά είδη κουνουπιών.

Το έργο LIFE CONOPS συντονίζει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συμμετέχουν σε αυτό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η εταιρεία TERRA NOVA, η εταιρεία ΟΝΕΧ καθώς και άλλοι τέσσερις φορείς με έδρα την Ιταλία.

Πρόγραμμα Ημερίδας

π1