Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

17/10/2017, Τελετή ονοματοδοσίας Παλαιού Τελωνείου Χανίων σε Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”: Από τον Δήμο Χανίων στις 21/10/2017

17.10.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 01:10

Επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του Παλαιού Τελωνείου Χανίων σε Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, με την παρουσία του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη και επίτιμου δημότη Χανίων, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τρίτη 17/10/2017, στο Δημαρχείο Χανίων.

Ο Δήμος μας εκπληρώνει την επιθυμία, που είχε εκφράσει ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, για την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης με την παρουσία του ίδιου στο Θέατρο του Δήμου μας, που θα φέρει το όνομά του”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, αναφερόμενος στη σχετική ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στην οποία προβλεπόταν η ανακήρυξη του κ. Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη Χανίων και η ονοματοδοσία του Παλαιού Τελωνείου Χανίων, σε “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης”.

Υλοποιούμε με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεσή μας, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη. Δεν είναι μία υπόσχεση του σημερινού Δημάρχου, αλλά όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να εκφράσουν την πάνδημη επιθυμία ότι εδώ, από τον τόπο καταγωγής του Μίκη Θεοδωράκη θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο του εσαεί”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή και την άψογη συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Χανίων και στο κτίριο του Παλαιού Τελωνείου, “τον πολυχώρο πολιτισμού, που ξεκίνησε από προηγούμενες δημοτικές αρχές και τον οποίο η παρούσα δημοτική αρχή ολοκλήρωσε, ξεπερνώντας τις πολλές δυσκολίες, που συνάντησε”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διευκρινίζοντας ότιο προορισμός του είναι να λειτουργήσει πρωτίστως ως θεατρική σκηνή, στεγάζοντας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Αυτός ο σκοπός δεν μπορεί να επιτελεστεί σήμερα, διότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που δεν έγινε επί των ημερών μας, αυτό δεν προβλεπόταν. Οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί από τις Υπηρεσίες μας και η βούληση της δημοτικής αρχής είναι αυτές σύντομα να καλυφθούν, ώστε ο χώρος να λειτουργήσει άρτια και να αποκτήσουν τα Χανιά και η Κρήτη ένα θέατρο, που θα καλύπτει ταυτόχρονα και ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δράσεων”.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, επεσήμανε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένα μεγάλο, ιστορικό, καλλιτεχνικό υποκείμενο της εποχής του με την έννοια του ενεργού πολίτη. “Υπό αυτή την έννοια δεν ονειρεύτηκε μόνο αλλά διάλεξε τον δρόμο της πάλης και της τέχνης, συνδυάζοντας το τοπικό, το διεθνές, το οικουμενικό και έγινε σφραγίδα και ορόσημο, δείχνοντας τον δρόμο για το πώς μπορεί να ολοκληρώνεται αυτή η διαλεκτική σχέση ατόμου και εποχής”, παρατήρησε η κα. Περράκη, τονίζοντας η εκδήλωση ονοματοδοσίας, καθώς και η μουσική εκδήλωση, που θα ακολουθήσει έχουν ενταχθεί στις δράσεις της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας για τον Δήμο Χανίων, που είναι σε εξέλιξη. “Για έβδομη συνεχή χρονιά ως «Πόλη 12 Αστέρων» διοργανώνουμε έως τις 22 Οκτωβρίου σειρά δράσεων, που σχετίζονται με το φετινό θέμα της Ε.Ε.Τ.Δ. “Η συμμετοχή, η διαβούλευση και η δέσμευση των πολιτών: για μια ακμάζουσα τοπική δημοκρατία".

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλων Μ. Θεοδωράκης”, Γιώργος Αγοραστάκης, τόνισε ότι η τελετή ονοματοδοσίας θα δώσει ώθηση στην ολοκλήρωση του Θεάτρου, ενώ θα προστεθεί μια σημαντική πολιτιστική υποδομή στον τόπο μας. “Στόχος μας είναι να επενδυθεί στον τόπο μας το πνευματικό κεφάλαιο, που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, να αναπτυχθούν οι θεσμοί που χρειάζεται με επίκεντρο το έργο του και να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστάκης.

Επισημαίνεται ότι στην τελετή ονοματοδοσίας έχει προσκληθεί και θα παρευρίσκεται και ο γνωστός κινηματογραφιστής της ταινίας “ΖΟΡΜΠΑΣ”, Walter Lassaly. Την τελετή ονοματοδοσίας θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως της Μαρίας Φαραντούρη, του Στέφανου Κορκολή, της Σοφίας Μανουσάκη, της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”, του μουσικού συνόλου “Vamos Ensemble” και της Ιωάννας Φόρτη.

 

Παρουσίαση εκδηλώσεων

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

p1