Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

10/10/2017, Παρουσίαση των προτάσεων για τη σκίαση των υπαίθριων χώρων των καταστημάτων στη χερσαία ζώνη του Ενετικού Λιμένα των Χανίων

10.10.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 02:10

 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει τη γνώση και τη βούληση να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο δύσκολα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου μας. Έτσι, η ευταξία στο κόσμημα της Κρήτης, που είναι το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, είναι από την αρχή της θητείας μας υψηλός στόχος και με μεθοδικότητα έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην επίτευξή του. Μετά τον νέο Κανονισμό Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων, που εφαρμόζουμε για τον υπόλοιπο Δήμο, ήλθε η ώρα να μπει αισθητική και λειτουργική τάξη και στο Παλιό Λιμάνι”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Τρίτη 10/10/2017, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της παρουσίασης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου της διατύπωσης των εναλλακτικών προτάσεων για τη σκίαση των υπαίθριων χώρων των καταστημάτων στη χερσαία ζώνη του Ενετικού Λιμένα των Χανίων. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Νικόλαο Καλογήρου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων και του Α.Π.Θ.

Πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι μια εφαρμόσιμη πρόταση, που δεν θα μείνει στα συρτάρια, όπως η προηγούμενη μελέτη του 2006, αλλά θα γίνει πράξη πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2018”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, επισημαίνοντας ότι με τον καθορισμό του προς παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου και τον προσδιορισμό μορφολογικών δεσμεύσεων και προδιαγραφών για τα σκιάδια και τον επαγγελματικό εξοπλισμό προκύπτει ένα σχέδιο εξορθολογισμού, το οποίο επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία των καταστημάτων, του δικαιώματος για ομαλή και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Παλιά Πόλη και της ανάδειξης, προστασίας και εξυγίανσης του μνημείου του Ενετικού Λιμένα Χανίων.

Μετά την αντικατάσταση των σκιαδίων, ακόμα και ο πιο δύσπιστος θα έχει κατανοήσει την ωφέλεια, που θα προκύψει για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες μας από την αποφασιστικότητα και την ορθότητα της πολιτικής της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Σχεδιάζουμε, διαλεγόμαστε, υλοποιούμε και καθορίζουμε με υπευθυνότητα τα Χανιά του αύριο”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (Δ.Λ.Τ.Χ.), Αντιδήμαρχος,Μιχάλης Βλαχάκης, τόνισε ότι στόχος είναι “να απαλλαχθεί το μνημείο από το πλαστικό και το νάιλον, που κρύβει τις όψεις των κτηρίων και αλλοιώνει την αισθητική του χώρου, αποκτώντας μια σαφώς βελτιωμένη και αναβαθμισμένη εικόνα. Οι εναλλακτικές προτάσεις των σκιαδιών, που βασίζονται στον τύπο της περκοτέντας,τα καθιστά απολύτως λειτουργικά, καλαίσθητα και προσιτού κόστους, προκειμένου αφενός όλοι οι επιχειρηματίες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα τοποθετήσουν και αφετέρου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, τόσο τη χειμερινή, όσο και τη θερινή περίοδο”.

Όπως παρατήρησε μάλιστα ο κ. Βλαχάκης το σκιάδιο, ανά κατάστημα, θα είναι αυτόνομο, στα όρια της ιδιοκτησίας του κάθε επιχειρηματία, ο οποίος θα επιλέγει από το σύνολο των τεσσάρων προτάσεων, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η μελέτη Ρωμανού – Καλογήρου. “Έτσι αποτρέπεται η εγκατάσταση σκιαδιών ομοιόμορφων και ομοιόχρωμων, τόσο μεγάλου μήκους, μπροστά από το ποικιλόχρωμο μέτωπο κτηρίων, που διαμορφώθηκε σε διαδοχικές ιστορικές περιόδους. Είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάδειξη, την προστασία και την εξυγίανση του μνημείου”.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Νικόλαος Καλογήρου,τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σχεδίαση αφορά τον κατάλληλο τύπο στεγάστρων, ώστε να διασφαλίζεται ο σωστός σκιασμός, στοιχεία ανεμοπροστασίας, ενώ έχουν γίνει προτάσεις για μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να εφαρμοστούν έπειτα από έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

 

photo

photo

photo

photo

photo