Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

16/6/2017, Τοποθέτηση Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

16.06.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 08:06

 

Στην ακόλουθη τοποθέτηση προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 16/6/2017, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με θέματα την έγκριση του οικονομικού απολογισμού του Δήμου Χανίων, έτους 2015 και τον προέλεγχο – προέγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2015.

“Έχουμε συζητήσει εκτενώς για το ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου, που παραλάβαμε. Όλα αυτά, που υποστηρίζαμε τότε, επιβεβαιώθηκαν παρά τις αμφισβητήσεις, που είχαν εκφραστεί. Καταβάλαμε εξ αρχής πολύ κόπο για να νοικοκυρέψουμε αυτή την κατάσταση και τα αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στον πρώτο ισολογισμό επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι χαρακτηριστικά..

Υπήρξε σημαντική βελτίωση. Είμαι ικανοποιημένος με αυτά, που πετύχαμε μέχρι στιγμής, ενώ είναι λογικό να μην λύθηκαν όλα μονομιάς.

 

Θα επισημάνω ορισμένα από αυτά:

  • Αυξήθηκε το χρηματικό υπόλοιπο του Ταμείου του Δήμου κατά 5 εκ.  ευρώ (31/12/2014: 8,9 εκ. ευρώ  -  31/12/2015: 13,9 εκ. ευρώ).

Τα χρήματα δεν συγκεντρώθηκαν μόνα τους αλλά ήταν αποτέλεσμα στόχων, που ορθώς προωθήσαμε και μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλαμε. Δεσμεύσαμε τα ποσά, που είχαν αφαιρεθεί από τα σχέδια πόλης επί των ημερών της προηγουμένης δημοτικής αρχής (σύνολο 2,5 εκ. ευρώ), τα οποία έχουμε αποκαταστήσει κατά 1,3 εκ. ευρώ στην παρούσα οικονομική χρήση.

  • Βελτιώσαμε τα ίδια έσοδα κατά 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να επιβαρύνουμε με αυξήσεις τους συνδημότες μας.
  • Συγκρατήσαμε τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου.

Ο πρώτος χρόνος ήταν ένας χρόνος εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου, που παραλάβαμε. Επανήλθε ο Δήμος στη δυναμική του παρά τη δύσκολη χρονιά (3 εκλογικές αναμετρήσεις μαζί με τα capital controls).

    Το 2014, που ήταν και προεκλογική χρονιά, είχαμε ζημιά 650.000 ευρώ, ενώ το 2015 έπειτα από στοχευμένες ενέργειες έφτασε στα 2 εκ. ευρώ.

 

Για τα αποτελέσματα αυτά, που δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσαν να επιτευχθούν, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, θέλω να επαινέσω τον τότε Αντιδήμαρχο, Νεκτάριο Αλεξανδράκη, τον τότε Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, Χρήστο Γιακουμάκη, το Τμήμα ισολογισμού-προϋπολογισμού καθώς και το σύνολο των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας”.

photo