Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

25/8/2018, Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του “Αγροτικού Αυγούστου 2018” - Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Δικαιώνεται η επιλογή και η επιμονή μας στην ποιότητα”

25.08.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 12:08

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε τις «πύλες» της η διοργάνωση - θεσμός του Δήμου Χανίων “Αγροτικός Αύγουστος 2018”, στην πλατεία 1866 στα Χανιά, την Παρασκευή 24/8/2018, παρουσία πλήθους Χανιωτών και επισκεπτών του τόπου μας. Με κεντρικό σύνθημα «Όταν η παράδοση πιστοποιείται» και έμφαση στα κρητικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα οι επισκέπτες της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (Ε.Β.Ε.Χ.) θα έχουν τη δυνατότητα έως και την Πέμπτη 30/8/2018 να έρθουν πιο κοντά με τις ξεχωριστές γεύσεις του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού μας.

Δικαιώνεται η επιλογή και η επιμονή μας στην ποιότητα. Από την αρχή της θητείας μας προσδιορίσαμε την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του “Αγροτικού Αυγούστου”, επιμένοντας στη συμμετοχή αποκλειστικά κρητικών παραγωγών και εταιρειών, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα, διαθέτοντας μάλιστα τις ανάλογες άδειες τυποποίησης. Σε αυτή μας την επιλογή δεν κάναμε πίσω και τελικά δικαιωθήκαμε, απομακρύνοντας εικόνες, που δεν θύμιζαν την παράδοσή μας. Η προσπάθειά μας αυτή επιβραβεύεται, άλλωστε, και από τους ίδιους τους εκθέτες, που αυξάνονται”, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, παρατηρώντας ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μετακίνησης της διοργάνωσης σε πιο πρόσφορο σημείο της πόλης, το οποίο θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους επισκέπτες.

Αξίζει να παρατηρήσω επίσης ότι ο επιτυχημένος αυτός θεσμός άνοιξε τις πύλες του πριν από 20 χρόνια, ενώ με ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη, είχε αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η σταθερή προώθηση, μέσω του “Αγροτικού Αυγούστου”, των κρητικών προϊόντων, που έχουν προστιθέμενη αξία και μπορούν να σταθούν και στις διεθνείς αγορές.

Όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων για ακόμη μία χρονιά φιλοξενούνται στη διοργάνωση προϊόντα, που έχουν παραχθεί από τους τροφίμους του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς, ενώ σημαντική καινοτομία είναι η προβολή παραγωγών, που προωθούν νέες ενδιαφέρουσες καλλιέργειες, όπως την αλόη, το φραγκόσυκο, το ρόδι, το χαρούπι, κ.α.

Μάλιστα ο κ. Βάμβουκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Ευτύχη Κονταξάκη, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, και τις Υπηρεσίες του Δήμου για το άρτιο αυτό αποτέλεσμα. Σας καλωσορίζω όλους στη σπουδαία γιορτή της κρητικής μας γης και σας καλώ σε ένα μοναδικό ταξίδι στον γαστρονομικό μας πλούτο και την κρητική μας παράδοση”, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Βάμβουκας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση, κάνοντας λόγο για την σημασία που έχει για την Κρήτη: «Είναι μια σημαντική διοργάνωση, που εγκαινιάζεται σήμερα, αποτελώντας πλέον θεσμό, ένα σημαντικό γεγονός, ένα τόπο συνάντησης των φορέων της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, των παραγωγών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των εμπόρων και των καταναλωτών. Ο “Αγροτικός Αύγουστος”, εδώ στα Χανιά, διαχρονικά αποτελεί πηγή ενημέρωσης για τον γεωργικό κόσμο και ένα εργαλείο προώθησης του εμπορίου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αφού φέρνει κοντά παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές, αγοραστές, εκθέτες και επισκέπτες με στόχο την επίτευξη καλύτερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους”.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε επίσης στον προγραμματισμό και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης,
 η οποία πρωτοπορεί σε επίπεδο χώρας μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης και τα 
προγράμματα και τις συνεργασίες, που αναπτύσσει. Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης
 ευχηθηκε σε όλους τους φορείς, που συμμετέχουν στον “Αγροτικό Αύγουστο 2018” 
και σε όλους τους επισκέπτες «να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την Έκθεση».

Ο εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Χ., Χρήστος Τσοντάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του “Αγροτικού Αυγούστου”, την πιστοποίηση της παράδοσης, "για την οποία πασχίζουμε και προσπαθούμε με ενωμένες τις δυνάμεις μας να τη διαφυλάξουμε. Άλλωστε, ο πλούτος μας είναι το προϊόν, που γεννά ο τόπος μας, αυτή είναι η βιτρίνα μας και αυτή η αξιακή μας διαφορά με άλλους προορισμούς μαζικών και μη παραγωγών. Η ανάδειξη του τοπικού προϊόντος είναι ένα στοίχημα που θέλουμε και θα κερδίσουμε καθημερινά", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τη διοργάνωση χαιρέτισε και η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, ενώ στην προσπάθεια, που καταβλήθηκε και στους στόχους της αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ευτύχης Κονταξάκης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνός. Στην εκδήλωση εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απ. Βουλγαράκης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Ν. Καλογερής και Κ. Κώτσογλου, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων του τόπου.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 36 εκθέτες με 40 περίπτερα, θα είναι είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

p1

p2

π1

p4

p3

p3

π3

 

p3

p3