Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

1/10/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Η Κρήτη είναι μια και μοναδική & όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά” - Παρουσίαση προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ

01.10.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 04:10

Από την αρχή της θητείας μας επιλέξαμε από κοινού με τον Δήμαρχο Ηρακλείου την οδό της συνεργασίας των Δήμων μας, καθώς και του συνόλου των Δήμων του νησιού μας. Βάλαμε στην άκρη οποιεσδήποτε αγκυλώσεις του παρελθόντος, που δεν είχαν κανένα παραγωγικό αποτέλεσμα. Αυτό το κάναμε πράξη από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας και οι δυο Δήμοι Χανίων & Ηρακλείου συνεργάστηκαν στην υποβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), απορροφώντας σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και για τις δυο πόλεις. Η Κρήτη είναι μια και μοναδική και όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά από αυτά, που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, διεκδικώντας αυτά που δικαιούμαστε για όλους”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Κ.Α.Μ., για την παρουσίαση του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ.

Ο Δήμαρχος Χανίων χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προϋπολογισμού περίπου 900.000 ευρώ, από την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», κοινή επιτυχία, που αφορά τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση και των δυο μονάδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Ηράκλειο και Χανιά.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., το Ι.Τ.Ε., τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, και της Tierra Environmental και έχει σκοπό την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων, τα οποία θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Σε επίπεδο Νομού Χανίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., ανακυκλώνουμε σε ποσοστό 28%, τη στιγμή, που σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις η ανακύκλωση σήμερα στην Ελλάδα φτάνει μόλις το 20%. Τα μεγέθη αυτά φανερώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προωθήσουμε δράσεις, που θα στοχεύουν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι η κατασκευή και η λειτουργία του αυτόνομου συστήματος ρομποτικού διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα αποτέλεσμα τη βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος διαλογής, την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας ανάκτησης (97-99%), τον σχεδιασμό ενός συστήματος, ώστε να ικανοποιείται η ανάγκη για λιγότερο χώρο, χρόνο καθώς και για πιο εύκολη εγκατάσταση.

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) στην Περιφέρεια Κρήτης ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε: “Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους Δήμους για να καταλήξουμε στις τρεις μονάδες, που θα λειτουργήσουν ως ΦοΔΣΑ. Είμαι βέβαιος ότι και εδώ θα υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία, ώστε και αυτό το ζήτημα να το επιλύσουμε με τον καλύτερο τρόπο για το νησί μας”.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι η εν λόγω καλά τεκμηριωμένη διεκδίκηση στηρίχθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη, τους Δήμους Χανίων – Ηρακλείου, καθώς και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.

Από την πλευρά του ο ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε ότι για ακόμη μία φορά οι Δήμοι Χανίων και Ηρακλείου συνεργάζονται για ένα σημαντικό έργο ΕΣΠΑ, που προσβλέπει στην εξέλιξη της διαχείρισης των απορριμμάτων με ένα νέο ρομποτικό σύστημα, που θα έχει την ικανότητα να διαχωρίζει τα στερεά απόβλητα για τους πράσινους και μπλε κάδους. “Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και πιστεύουμε ότι θα έχει ουσιαστική συμβολή στην περαιτέρω αναβάθμιση της επεξεργασίας των αποβλήτων, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Το ενδιαφέρον της Π.Ε.Δ. Κρήτης είναι πάρα πολύ σημαντικό γι΄ αυτή τη συνεργασία διότι τα απόβλητα όλης της Κρήτης συγκεντρώνονται σε αυτούς τους δύο φορείς του Ηρακλείου και των Χανίων”, τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λαμπρινός.

Σημαντική ημέρα για την Κρήτη χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τη σημερινή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου σε θέματα ανακύκλωσης & καθαριότητας, Χάρης Μαμουλάκης. “Ο συγκρητισμός αποδεικνύεται στην πράξη, καθώς και οι δύο φορείς είχαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, διατηρώντας την Κρήτη ενωμένη”, τόνισε ο κ. Μαμουλάκης, αναφερόμενος στην προετοιμασία της πρότασης, με την ένταξη της οποίας προσδοκάται η αύξηση του ποσοστού ανάκτησης και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μια σωστής και ειλικρινούς συνεργασίας, που δίνει ανάσα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και προστιθέμενη αξία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. μετά και την αναβάθμιση του εξοπλισμού της το 2015 αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Εντάσσοντας στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ και τους ρομποτικούς διαχωριστές με τους βραχίονες δίνουμε μεγαλύτερη αξία στην ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών, ευελπιστώντας να φτάσουμε στο 99%”, παρατήρησε από την πλευρά του ο Δ/νων Σύμβουλος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Γιάννης Κουτράκης.

Στο μεταξύ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αναφέρθηκαν ο Δ/ντης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, Κώστας Πατεράκης, και ο συντονιστής του προγράμματος, Νικήτας Μαυράκης.

 

Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, www.youtube.com/watch?v=wdemHhaJCRc και του Δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, https://youtu.be/9I9aAQGsJyk .

p1