Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

24/9/2018, Ξενάγηση συμμετεχόντων του διεθνούς συνεδρίου με θέμα “Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας” στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ

24.09.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 10:09

Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία , ως Δήμος Χανίων και ως δημοτική αρχή σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και της κυκλικής οικονομίας

p1

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (22/9), στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Νομού Χανίων το οποίο διαχειρίζεται η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ξενάγηση των συμμετεχόντων του διεθνούς συνεδρίου, με θέμα, «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας». Η συγκεκριμένη ξενάγηση, 140 και πλέον επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την οποία πραγματοποίησε το επιστημονικό προσωπικό της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αποτέλεσε και τον “επίλογο” του απολύτως επιτυχημένου και με άκρως σημαντικά συμπεράσματα, συνεδρίου που έλαβε, τις δύο προηγούμενες ημέρες, χώρα στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ. Συνέδριο στο οποίο εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα για την κυκλική οικονομία στις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης.

 

Το "παρών" στην ξενάγηση έδωσε και ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Τάσος Βάμβουκας, που κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: “Ως Διαδημοτική Επιχείρηση που ο Δήμος Χανίων είναι ο κύριος μέτοχος, είμαστε υπερήφανοι για τη ΔΕΔΙΣΑ καθώς καταφέραμε να έχουμε στην πόλη μας, την πιο προωθημένη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε επίπεδο χώρας. Πάντα βέβαια θέλουμε κάτι περισσότερο, πάντα θέλουμε να υπάρχει εξέλιξη στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία , ως Δήμος Χανίων και ως δημοτική αρχή σε θέματα περιβάλλοντος αλλά και της κυκλικής οικονομίας που εθίγησαν στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε στην πόλη μας. Να ευχαριστήσω τον κ. Κρεμλή, την ευρωπαϊκή επιτροπή και τους συνεργάτες τους, καθώς επίσης και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Γιάννη Κουτράκη για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτό το συνέδριο στα Χανιά, το οποίο έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα”.

p2

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κρεμλής ανέφερε: “Εδώ κοντά βρίσκεται το φαράγγι του Κουρουπιτού που λειτουργούσε ως μια παράνομη χωματερή. Για τη συμπεριφορά αυτή της χώρας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4,6 εκ. Ευρώ, λόγω της απουσίας σεβασμού προς το περιβάλλον. Ωστόσο από μια χείριστη πρακτική, μεταβήκαμε σε μια βέλτιστη πρακτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε το “πρότζεκτ” της ΔΕΔΙΣΑ και αποδείχτηκε ότι ως Ελλάδα αλλά και Κρήτη πήραμε το μάθημά μας και οδεύουμε σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση”.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Νίκος Παινεσάκης ανέφερε: “Σας καλωσορίζουμε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ, όπως επίσης σας καλωσορίζουν ο Αντιπρόεδρος κ. Μανώλης Ανδρεάδης αλλά και ο Δ/νων Σύμβουλος, κ. Γιάννης Κουτράκης. Η συγκεκριμένη μονάδα ξεκίνησε το 2005, κάτω από πολλές δυσκολίες, ωστόσο πλέον αποτελεί πανελλήνιο πρότυπο”.

 

Οι σύνεδροι, φορώντας ειδικές στολές, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ και εκφράστηκαν με τα θετικότερα σχόλια για τη λειτουργία της διαδημοτικής επιχείρησης.