Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

1/12/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Η σημερινή επέτειος αποτελεί πολιτική ευκαιρία σε μια δύσκολη γειτονιά σαν τον τόπο μας να πράττουμε με έργα”

02.12.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 01:12

Τιμούμε σήμερα την 105η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Πρόκειται για μία σημαντική επέτειο, που τιμούμε κάθε χρόνο για ένα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας γεγονός, που κατάφεραν οι Κρητικοί με τους αγώνες και τις θυσίες τους, υπό την καθοδήγηση βέβαια του μεγάλου Εθνάρχη, πατριώτη, διπλωμάτη και Έλληνα, Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι πολλά τα διδάγματα, που εμείς οι Έλληνες μπορούμε να εξάγουμε από εκείνη την περίοδο, μια πολύτιμη παρακαταθήκη, που μας δείχνει το τι πρέπει να κάνουμε στο παρόν και στο μέλλον”. Στη δήλωση αυτή προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2018 ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, κατά την πανηγυρική του ομιλία στο Φρούριο Φιρκά ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Σε μια εποχή γιγάντιων ζητημάτων, με δύσκολα πατήματα, ο Βενιζέλος μέσα από την ώριμη ιστορική αναγκαιότητα πραγματοποιεί το πιο τρελό όνειρο των Κρητικών: την Ένωση. Αποκαθίσταται έτσι η ιστορική δικαιοσύνη, εδώ, σ΄ αυτό το τρίστρατο, σ΄ αυτή την τόσο περιζήτητη αλλά και περιπετειώδη γεωπολιτική θέση.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με παρρησία έταξε, έπεισε, σχεδίασε, μπόρεσε, έπραξε με τραγικές δυσκολίες, μόνος πολλές φορές, γιατί, όπως έγραφε κι ο Κωνσταντίνος Τσάτσος “Το μέτρο της ευφυίας ορίζει και το μέτρο της μοναξιάς”.

Εδώ στο Φιρκά, που από φυλακή έγινε σύμβολο ελευθερίας, οι Κρητικοί μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους αγωνιστές πήγαν ψηλά κι έκτισαν μια κιβωτό ελευθερίας. Η γενέθλια γη είχε δώσει την εντολή της κι υπ΄ αυτή την έννοια ο λόγος για την Ένωση είναι λόγος για την πατρίδα.

Στις μέρες μας, το ξέρετε άλλωστε δυστυχώς, είναι μεγάλος ο πόλεμος αλήθειας και ψεύδους, ορθολογισμού ανθρωποκεντρικού κι ανορθολογισμού.

Σήμερα τα εθνικά μας ορόσημα δεν μπορεί να μένουν ανυπεράσπιστα, σε μια εφιαλτική μονοτυπία ισοπέδωσης και παραχάραξης ιδεωδών κι αξιών, μέσα από νεκροζώντανες λογικές ολοκληρωτισμού κι άκρατου εθνικισμού.

Η σημερινή επέτειος είναι άλλη μια πολιτική ευκαιρία, σ΄ ένα παράξενο περιβάλλον ισορροπιών, σε μια δύσκολη γειτονιά σαν τον τόπο μας, να αναζητούμε και να πράττουμε με έργα κι όχι με φτηνά έπεα πτερόεντα με ημερομηνία λήξης. Μόνο μ΄ αυτόν τον τρόπο, τ΄ αποτύπωμα της ιστορίας γίνεται σύγχρονος βηματισμός και συνομιλία με την υψηλοφροσύνη, τον γνήσιο πατριωτισμό, τη δημοκρατική μας παράδοση και συνεχίζεται αδιάρρηκτα η άσκησή μας στη δύσκολη ελεύθερη συνείδηση. Γιατί κάθε φορά το τραίνο της ιστορίας δεν μας περιμένει αλλά φόβος μέγας να μας προσπεράσει”, κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.

Σημειώνεται ότι τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος, Ιωάννης Παυλόπουλος, οι Βουλευτές Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. κ. Ειρηναίος, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.

Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά, ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και δεξίωση στο Δημαρχείο Χανίων.

Στους ακόλουθους συνδέσμους https://www.youtube.com/watch?v=7ALuo3UXSQY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2q6aVfceEGVbwVf0ARpp5ym40x5FdKXaR6RQJi0HFrq8t4qaMz2y9p_Aw και https://www.youtube.com/watch?v=yvg9PZD_N-g&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1XykOYuFOQq_Lz2lWqURsEXeT0iDcsIMBQHeRl_nz5qCRDNzBIEgNcqTI μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Δημάρχου Χανίων. Η δήλωση για την επέτειο είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=6lqL8m5FAAw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR13RhrS6sWqzCc1mL88QZkpqZAWLOeWxH_u0qP1E7oTcgRdeA_IpSZ4LSQ

p1

p2

p3

p3