Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

19/5/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Η μάχη του Γαλατά υπήρξε από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές κατά την κατάληψη του νησιού”

19.05.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 12:05

Τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/5/2018, στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλανδών στον Γαλατά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Χανίων με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στην ομιλία του χαρακτήρισε τη Μάχη της Κρήτης ως το συναρπαστικότερο γεγονός του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. “Όταν οι δυνατοί της Ευρώπης υπέκυπταν στη ναζιστική δύναμη και υπεροπλία, ο κρητικός λαός τοποθέτησε πάνω από το αγαθό της ζωής, τα ιδανικά και τις αξίες του. Βασικό κεφάλαιο αποτελεί η εξαήμερη σκληρή μάχη του Γαλατά, που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές όλων των επιμέρους μαχών, που έλαβαν χώρα κατά την κατάληψη του Νησιού από τους Γερμανούς, εκείνο το Μάιο”, επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας ότι η περιοχή δέχτηκε διαδοχικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις Γερμανών, Συμμάχων και Γαλατιανών, με βαριές ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές.

Ο Γαλατάς κατελήφθη τελικά στις 26 Μαΐου. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στρατιωτικούς, Έλληνες, συμμάχους και πολίτες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι απώλειες του εξαημέρου ήταν μεγάλες. Σκοτώθηκαν δυο Σύμμαχοι αξιωματικοί και 147 οπλίτες, οκτώ Έλληνες αξιωματικοί και 63 οπλίτες – αν και είναι πιθανόν να είναι περισσότεροι και να μην κατέστη δυνατόν να ανεβρεθούν. Από τους κατοίκους του Γαλατά σκοτώθηκαν 17 άνδρες και 23 γυναικόπαιδα από τους βομβαρδισμούς και μέσα στα καταφύγια. Από τους Γερμανούς σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός του χωριού σκοτώθηκαν πάνω από 1500 αξιωματικοί και οπλίτες”, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.

Η Κρήτη μπορεί τελικά να λύγισε μετά από 10 μέρες, όμως τα παιδιά της στάθηκαν όρθια κι αγέρωχα απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους”, κατέληξε ο κ. Βάμβουκας, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους Βετεράνους και τους απογόνους τους, που παρευρέθηκαν στην τελετή.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Ακόλουθο Άμυνας της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, Αντισμήναρχο Lisa D’Oliveira.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα στην πλατεία του Γαλατά.

p1

p2

p3

p4