Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

18/9/2018, Την αναθεώρηση της απόφασης για απόσυρση της παραλίας του Καλαθά από το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” ζητά ο Δήμος Χανίων

18.09.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 03:09

Αναφορικά με την απόφαση του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για απόσυρση της παραλίας του Καλαθά από τον κατάλογο των βραβευμένων παραλιών του 2019 από τον Δήμο Χανίων εκφράζεται δυσαρέσκεια και προβληματισμός, καθώς αυτή είναι εντελώς άδικη.

Ο Δήμος, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του, καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια και επιμέλεια για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες ντόπιους και αλλοδαπούς. Μέρος των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί η σύναψη συμβάσεων με αναδόχους για τον καθαρισμό των παραλιών και των δημοτικών αφοδευτηρίων αιγιαλού, ανεξάρτητα αν η ακτή έχει βραβευτεί ή όχι με «Γαλάζια Σημαία».

Μάλιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν τον Δήμο μας λίγο πριν την έναρξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα τεχνικά συνεργεία κατέβαλαν υπερπροσπάθεια, προκειμένου έγκαιρα να προετοιμαστούν οι βραβευμένες παραλίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είχαν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Επιπλέον, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με την καθαριότητα και την ναυαγοσωστική κάλυψη των λουομένων, καταβάλλοντας ετησίως ένα αρκετά σεβαστό ποσό (61.863€ και 469.862€, αντίστοιχα).

Κατά τις ημερομηνίες ελέγχου της παραλίας του Καλαθά, τα τεχνικά συνεργεία του αναδόχου και του Δήμου ενήργησαν άμεσα, αποκαθιστώντας τις όποιες εκκρεμότητες. Άλλωστε, πρόκειται για συνήθη και επαναλαμβανόμενη τακτική του Δήμου όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των παραλιών, στους οποίους δεν έχει δικαιοδοσία, εφόσον η κυριότητα ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Η εικόνα και η κατάσταση των παραλιών στο σύνολό τους είναι δε αυτή, που χαρακτηρίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι μια άτυχη στιγμή σε μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ήδη σε επικοινωνία της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας του Δήμου με το Πρόγραμμα ζητείται η αναθεώρηση της απόφασης, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη παραλία τόσο η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι εξαιρετική, με μηδενικές επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του παρακείμενου υδροβιότοπου, που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Η ευρύτερη δε περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΦΕΚ 1242/Β/1973)».