Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

6/7/2018, Δήμος Χανίων: Μαθητές καθάρισαν την παραλία της Νέας Χώρας στο πλαίσιο της κοινής δράσης «Blue Flag Mediterranean Week», που τίθεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζια Σημαία

06.07.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 03:07

Για άλλη μια χρονιά, οι χώρες της Μεσογείου ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσω της κοινής δράσης «Blue Flag Mediterranean Week», που τίθεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζια Σημαία και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος.

p1

Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Χανίων και το Καλοκαιρινό Οικολογικό Σχολείο διοργάνωσαν την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 συμβολικό καθαρισμό της βραβευμένης ακτής της Νέας Χώρας, εκπαίδευση των μαθητών για την ανακύκλωση, καθώς και ενημέρωση των συμμετεχόντων για τον απαιτούμενο χρόνο αποσύνθεσης των υλικών στη φύση και για την επικινδυνότητα που αυτά προκαλούν στους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η μεγάλη ποσότητα των αποτσίγαρων που μάζεψαν από την παραλία. Όπως ενημερώθηκαν,τα αποτσίγαρα αποτελούν «μόνιμο κάτοικο» των παραλιών, μιας και παραμένουν στο περιβάλλον ακόμα και για 15 χρόνια, καθώς τα παράγωγα της γόπας σε αρκετές περιπτώσεις διαλύονται με πολύ αργούς ρυθμούς.


Δυστυχώς στη χώρα μας έχουν καταγραφεί αρνητικά ρεκόρ, με τα αποτσίγαρα να είναι ακόμα και 78 ανά τετραγωνικό παραλίας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι νομίζουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τις συνέπειες της φαινομενικά «άκακης» συνήθειας, η οποία κάθε χρόνο αποτελεί έναν αόρατο ξενιστή των ελληνικών ακτών.