Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

4/1/2019, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Άμεση & οριστική λύση, με παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ανεξάρτητου φορέα - Όχι παραπομπή του θέματος στις καλένδες”

04.01.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 10:01

“Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, που γνώριζα ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η διαχείριση στερεών αποβλήτων, που σχετίζεται άμεσα με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., για τους εξής λόγους:

Α) Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ήταν αποφασισμένο, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, να απορροφηθεί από έναν ενιαίο φορέα για όλο το νησί.

Β) Τα Χανιά αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να ζήσουν ένα δεύτερο Κουρουπητό, εξ αιτίας του ότι ήταν «κολλημένη» η κατασκευή νέου χώρου για την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων του εργοστασίου.

Γ) Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που έθεταν σε αμφιβολία την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της.

Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης χώρου υγειονομικής ταφής, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και σήμερα να έχουμε ανάδοχο εργολάβο του έργου, που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με 10 εκ. ευρώ επιδότηση, που εξασφαλίσαμε από τα ΕΣΠΑ. Έτσι αποτρέψαμε το καταστροφικό ενδεχόμενο να ζήσουμε μνήμες Κουρουπητού στα Χανιά.

Για δε τα οικονομικά θέματα της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. καταφέραμε με τους συνεργάτες μου να τα επιλύσουμε και αυτός ήταν ο κύριος λόγος, που ανέλαβα ο ίδιος για ενάμιση χρόνο την προεδρία της. Η επιχείρηση σήμερα εμφανίζει θετική οικονομική πορεία, χωρίς απλήρωτους εργαζομένους και παρόχους υπηρεσιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Επιπλέον με τις ενέργειές και την επιμονή μας, απαλλάξαμε τους Χανιώτες από την ετήσια καταβολή 2 εκ. ευρώ για Φ.Π.Α., που αφορούσε συμβάσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου.

Ολοκληρώσαμε επίσης με επιτυχία τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και επιτυγχάνουμε σήμερα ως Δήμος μία από τις καλύτερες επιδόσεις στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Η μοναδική σημαντική εκκρεμότητα, που υπάρχει πλέον, είναι η παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης. Η δημοτική μας αρχή και εδώ κατάφερε να φτάσουμε πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο ούτε αυτονόητο.

1) Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι ο μόνος αναγνωρισμένος αυτή τη στιγμή φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό το πετύχαμε, διότι ολοκληρώσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον νόμο και ενσωματώσαμε τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στη μετοχική σύνθεση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., έχοντας παράλληλα επιτύχει στα Χανιά, στη μετά Κουρουπητό εποχή, την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

2) Καταφέραμε σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. Κρήτης και τα αρμόδια Υπουργεία, ο νόμος να προβλέπει μέχρι 3 φορείς διαχείρισης ανά Περιφέρεια, παρά την αρχική πρόβλεψη για ένα φορέα, κάτι που θα απέκλειε την ανεξάρτητη λειτουργία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α..

3) Επιτύχαμε την απόφαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης για την παραμονή 3 φορέων διαχείρισης στο νησί, με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ένα εξ αυτών. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι επιτύχαμε όλοι πλέον να δέχονται την παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ανεξάρτητου φορέα, λόγω της πληρότητάς της σε κάθε επίπεδο.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα και έχουμε επιτύχει στόχους, που φάνταζαν απλησίαστοι, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να επιτύχουμε και τον τελευταίο μεγάλο μας στόχο. Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας ότι, όπως καταφέραμε ως δημοτική αρχή να επιλύσουμε με επιτυχία, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., έτσι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε και το τελευταίο εκκρεμές, που είναι η ανεξάρτητη παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους των Χανίων, της Κρήτης, την πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Οι εξελίξεις αυτό το διάστημα τρέχουν, λόγω λήξης του χρόνου, που προβλέπει ο νόμος για τις διαδικασίες και εμείς είμαστε παρόντες σε όλα τα επίπεδα. Εδώ απαιτείται υπεύθυνη στάση απ' όλους μας, μακριά από ευχολόγια και μικροπολιτικές.

Επιδιώκουμε την άμεση και οριστική λύση καθορισμού των φορέων διαχείρισης στο νησί μας, με παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ενός εξ αυτών και όχι παραπομπή του θέματος στις καλένδες”.

p1