Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

17/5/2018, “Philoxenia Art”: Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων

17.05.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 03:05

To Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Δια-δικτύωση» προσκαλεί μουσεία, χώρους τέχνης και συλλογικότητες πολιτισμού της Κρήτης να δανείσουν ένα έργο τέχνης, έκθεμα, τεκμήριο, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα δραστηριοτήτων του, προκειμένου να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά από την ομάδα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων. Η ομάδα σχεδίασε, αλλά και θα εμψυχώσει τη βιωματική δράση, που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε δύο μέρη, εικαστικό και μουσικό, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων την Κυριακή 20 Μαΐου, από τις 11.00 έως τις 14.00, με τον τίτλο “Philoxenia Art”.

Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείου, είναι ανοικτή στο κοινό και επιχειρεί να αναδείξει πολλαπλές συμβολικές συνδέσεις ανάμεσα στα τεκμήρια, που θα φιλοξενηθούν και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ τους με βάση μια κομβική έννοια (δεσμός, φιλοξενία, επικοινωνία, σύνδεση). Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση εκτός από τα φιλοξενούμενα τεκμήρια από το Μουσείο Ιατρικής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ, την Πινακοθήκη Βιάννου, το Μουσείο Τυπογραφίας, την Πινακοθήκη Χανίων και το Μουσείο – Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, θα έχει το εικαστικό έργο της βραβευμένης ζωγράφου και Ιστορικού Τέχνης, Ειρήνης Γρηγοριάδου «Συνδέσεις»

Επιπλέον η φιλοξενία των εκθεμάτων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής θα αναδείξει τη διαχρονική σπουδαιότητα της φιλοξενίας για την ανάπτυξη της συλλογικότητας, της επικοινωνίας, της γόνιμης αλληλεπίδρασης. Επίσης θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό των Χανίων να προσεγγίσει με έναν πρωτότυπο τρόπο ζωντανά «κομμάτια» Μουσείων και χώρων πολιτισμού του νησιού, λειτουργώντας ως πρεσβευτής.

Οι πολλαπλές ερμηνείες από το Philoxenia ART επίσης θα ενδυναμώσουν την εξωστρέφεια των πολιτιστικών οργανισμών, που θα συνεργαστούν, θα εμπλουτίσουν την επικοινωνιακή πολιτική τους και θα ανατροφοδοτήσουν το διάλογο για μια δια-δικτύωση των Μουσείων του νησιού, πέρα από το ψηφιακό τοπίο, σε ένα μουσειακό χώρο εκπαίδευσης, που απελευθερώνει δυναμική μέσα από τις εμψυχώσεις των εκθεμάτων του σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς δια της τέχνης.

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί, που θα λάβουν μέρος στο “PHiloxenia ART” θα έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στη βιωματική δράση με την παρουσία εκπροσώπων τους και να την προβάλλουν στην ιστοσελίδα τους. Ευρύτερη επιδίωξη της δράσης η μελλοντική ανάπτυξη γόνιμων συνεργειών και η άρση των στεγανών ανάμεσα σε μουσεία και συλλογές με νέες συνδέσεις κοινού και δημιουργική αλληλεπίδραση ετερόκλητων στοιχείων των συλλογών τους.

p1