Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

28/6/2018, Η Καθημερινή Ζωή και η Φύση μέσα στη Στρογγυλή Ζωή μας

28.06.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 02:06

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει τον γλύπτη Αντώνη Παυλάκη στο Γιαλί Τζαμί.

p1

 

Η ζωή μας είναι στρογγυλή

Ανακυκλώνουμε έναν τρόπο ζωής, μίας συνήθως πιεσμένης και πεζής καθημερινότητας.

Όμως κάθε μέρα ένα τεράστιο χέρι με αρπάζει, με βγάζει έξω από αυτόν τον κύκλο και με βυθίζει κυριολεκτικά μέσα σ’ ένα σύννεφο θετικής ενέργειας, όπου εκεί βασιλεύει η Τέχνη, ο στοχασμός, η φιλοσοφία μου…

Η φύση, ως πηγή έμπνευσης, κάθε μέρα με διδάσκει και με καθοδηγεί στις ατέλειωτες γεννήσεις μου…

Ο καλλιτέχνης παρατηρεί, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται, αλλά και πάλι αυτές οι εικόνες δεν φτάνουν για το ζυμάρι της δημιουργίας!

Θα βυθιστούμε και θα ψάξουμε μέσα στο αόρατο ΕΙΝΑΙ μας και εκεί βρίσκεται μια άλλη ουσία, μια άλλη αξία… της κάνει παρέα η ψυχή μας!

Η καθημερινή ζωή και η φύση με τα πλάσματά της με προσκαλούν και με προκαλούν έτσι χωρίς τέλος!

Θέλω στα έργα μου να υπάρχει ένα περιεχόμενο, μια ενέργεια προς τον θεατή τους…

Υπηρετώ με πάθος το ωραίο, την καμπύλη με τα δυναμικά της ξεσπάσματα, την αρμονία των αναλογιών, τη γεωμετρία. Μελετώ την αφαίρεση, τα κενά του χώρου και της μορφής. Δείχνω τη δυνατότητα να συνυπάρξει το μέσα και το έξω στο συνειδητό και στο ασυνείδητό μας.

Τέλος, σας προσκαλώ σ’ ένα μάθημα μοναξιάς!

Για μια στιγμή, σταθείτε μπροστά σε κάθε έργο μόνοι σας, γιατί αυτές οι εικόνες δε μεταβιβάζονται το ίδιο σε κάθε συνείδηση… ειδικά όταν σπάνε τον ορθολογισμό της καθημερινής σκέψης…

O γλύπτης
Αντώνης Παυλάκης

 

p2

p2

 

Αντώνης Παυλάκης
Βιογραφικό

Ο Αντώνης Παυλάκης γεννήθηκε το 1949 στον Σταλό Χανίων. Σπούδασε στο εργαστήριο Γλυπτικής του καθηγητή Γιάννη Παππά, θεωρία με τον Παντελή Πρεβελάκη, σκηνογραφία και διακόσμηση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από το 1971-1976. Επί 35 χρόνια δίδαξε Τέχνη στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης των Χανίων. Η γλυπτική του δραστηριότητα είναι μεγάλη σ’ όλη την Κρήτη, με μνημεία σε δημόσιους χώρους και άλλα καλλιτεχνικά έργα σε κατοικίες και ξενοδοχεία. Με την Τέχνη του, συμμετέχει από το 1976 συχνά σε ομαδικές εκθέσεις στην Κρήτη και στην Αθήνα.

Συνήθως μελετά με την γλυπτική του ενότητες που αφορούν την καθημερινή ζωή μας, τη φύση και τα πλάσματά της.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 29 Ιουλίου 2018