Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

6/12/2018, Η αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα για τη “διαμόρφωση σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων οικονομικού έτους 2019”

06.12.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 12:12

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τ. Βάμβουκα :

 

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2019 αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

  • Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα οικονομικά δεδομένα της κοινωνίας και του κεντρικού κράτους.

  • Διασφαλίσαμε έσοδα του Δήμου τα οποία μας επέτρεψαν να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε έργα σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού Δήμου

  • Εξασφαλίσαμε και άλλους πόρους από άλλες πηγές χρηματοδότησης διεκδικώντας κονδύλια από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

  • Ελαφρύναμε παράλληλα τους συμπολίτες μας με την μείωση των τελών που ανακοινώσαμε χθες.

Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αλλά και αρχή της ομάδας μας, να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα τέλη το επόμενο έτος (επιπλέον 5%), εφόσον συνεχιστεί η πολιτική νοικοκυρέματος την οποία έχουμε ξεκινήσει.

Εκτός από την μείωση των δημοτικών τελών, προγραμματίζουμε τις επόμενες μέρες μείωση των τιμολογίων και της ΔΕΥΑΧ για όλους τους πολίτες και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις σύντομα.

Αποφασίσαμε, ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την δραστική μείωση τελών κατά 70% στο παλιό λιμάνι προκειμένου να διευκολύνουμε τους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Θυμίζω επίσης ότι, με δική μας πρωτοβουλία, επεκτείναμε το κοινωνικό τιμολόγιο και προχωρήσαμε ακόμα και σε μηδενισμό των δημοτικών τελών σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

Επισημαίνω επίσης ότι έχουμε ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες που θα ελαφρύνουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του Δήμου και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων όπως το μεγάλο έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού που θα μειώσει έως και 50% τις δαπάνες φωτισμού όλου του δήμου.

Απαλλάξαμε το Δήμο και κατ΄ επέκταση τους δημότες μας από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ετησίως για υλοποίηση συμβάσεων καθαριότητας. Ποσό το οποίο μένει στο ταμείο του Δήμου και μας επέτρεψε να προβούμε σε επενδύσεις.

Επενδύσεις όπως:

  • Η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (65 άτομα) στον τομέα της καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε ήδη.

  • Η αγορά 5 νέων απορριμματοφόρων που θα παραλάβουμε σε λίγες μέρες

  • Ο προγραμματισμός προμήθειας επιπλέον 5 απορριμματοφόρων που δρομολογούμε για το επόμενο έτος καθώς και

  • Η αγορά επιπλέον τεχνικού εξοπλισμού και μηχανημάτων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που ήδη ολοκληρώθηκε.

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω και δύο κεντρικές πολιτικές επισημάνσεις για όσα ήδη ακούγονται σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταθέτουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Όσοι μας κατηγορούν ότι μειώνουμε τα δημοτικά τέλη για δήθεν προεκλογικούς λόγους, προφανώς έχουν άγνοια για το πώς δουλεύει πραγματικά ένας Δήμος και κυρίως δεν αντιλαμβάνονται ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι μειώσεις κατέστησαν εφικτές λόγω του νοικοκυρέματος και της ορθολογικής πολιτικής που ακολουθήσαμε με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια.

  2. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας κατέστη εφικτό και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί διεκδικήσαμε πόρους από άλλες πηγές και καταφέραμε να φέρουμε στο Δήμο Χανίων χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού μας. Φαντάζομαι ότι οι επικριτές μας έχουν λάβει υπόψη τους και σε ποια οικονομική συγκυρία ενεργούμε ως δημοτική αρχή.