Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

21/9/2018, Υπογραφή Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) από τον Δήμαρχο Χανίων - Τ. Βάμβουκας: “Πλέον το έργο μας είναι εμφανές, ιδίως στον κρίσιμο τομέα των υποδομών”

21.09.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 04:09

Σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να υπογράφουμε με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας την εξαιρετικά σημαντική μελέτη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου μας. Για τη μελέτη αυτή και την εκπόνηση του Σ.Β.Α.Κ., που προωθεί λύσεις σε κεντρικά ζητήματα της αστικής περιοχής της Δ.Ε. Χανίων, επιτύχαμε να χρηματοδοτηθούμε από το Πράσινο Ταμείο, με το ποσό των 105.000 ευρώ”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 21/9/2018, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών, Υπηρεσιών, Γιώργου Ξανθουδάκη, και υπηρεσιακών παραγόντων, που παραχωρήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου, με αφορμή την υπογραφή της μελέτης για το Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα εξασφαλίζει τη βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας εντός της πόλης των Χανίων, καθώς η μελέτη αφορά παρεμβάσεις, που στοχεύουν όχι μόνο στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παρέμβασης, για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και ευρύτερα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, χαρακτηρίζοντας τη μελέτη “οδικό χάρτη” βελτίωσης των συνθηκών κινητικότητας στο κέντρο της πόλης, με λύσεις σε ζητήματα αστικής κινητικότητας, μετακίνησης πεζών, μετακίνησης με ποδήλατο, διευκόλυνσης και χρήσης των δημοσίων συγκοινωνιών, κ.λ.π.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων ήδη έχει παραληφθεί επιστημονική μελέτη, “που δίνει τη φιλοσοφία με την οποία κινούμαστε πλέον και σχεδιάζουμε τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Με βάση τη μελέτη αυτή έχουμε σχεδιάσει την πρώτη μεγάλη παρέμβαση στην πόλη, με άξονα: Τζανακάκη – Πανελλήνιο, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο προγραμματισμός και οι συντονισμένες μας προσπάθειες, τις οποίες προωθήσαμε εγκαίρως, υλοποιούνται καθημερινά, προς όφελος των συμπολιτών μας. Πλέον το έργο μας είναι εμφανές σε όλους τους τομείς και ιδίως στον κρίσιμο τομέα των υποδομών. Συνεχίζουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προώθηση κοινωνικά ωφέλιμων έργων, με όρους αειφόρου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βάμβουκας.

Από την πλευρά του ο ανάδοχος μελετητής, Απόστολος Μπιζάκης, τόνισε ότι στο επίκεντρο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έχει τοποθετηθεί ο άνθρωπος, ενώ στους κύριους στόχους του είναι η διαχείριση του δημόσιου χώρου, προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου και μειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση του αυτοκινήτου.

Η αλλαγή δεν είναι απλή”, τόνισε ο κ. Μπιζάκης, επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να προωθηθεί με τον κατάλληλο προγραμματισμό και ορίζοντα 20ετίας. “Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι η απογραφή και η ανάλυση των δεδομένων”, παρατήρησε ο ανάδοχος μελετητής, γνωστοποιώντας ότι το επόμενο διάστημα θα κληθούν, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι συνδημότες μας να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τον τρόπο μετακίνησής τους, τη στάθμευση, την κίνηση των Ι.Χ., κ.α. “Αλλάζουμε τον δημόσιο χώρο, αλλάζουμε τον χάρτη των μετακινήσεων”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Μπιζάκης.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα https://youtu.be/R8_WV9S2OQA


p1

p2