Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

19/9/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Υιοθετώντας τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα”

19.09.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 02:09

Υιοθετώντας τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, καθώς η κυκλική οικονομία συνιστά μετεξέλιξη της ανακύκλωσης. Βγαίνουμε από το μοντέλο “παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη”, εστιάζοντας στην επαναχρησιμοποίηση, στην επισκευή, στην ανανέωση. Ο,τι προηγουμένως ήταν απόβλητο, τώρα πλέον μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Τετάρτη 19/9/2018, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο από κοινού με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Συνοχής & Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιο Κρεμλή. Η Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του διεθνούς Συνεδρίου, «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας», στο Μ.Α.Ι.Χ., υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας η διεξαγωγή του συνεδρίου στα Χανιά ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Κρεμλή, που προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α και της συνεργασίας, που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης, Γιάννη Κουτράκη.

Αναφερόμενος επίσης ο Δήμαρχος Χανίων στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. τη χαρακτήρισε ως “μία από τις καλύτερες Επιχειρήσεις Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων”, παρατηρώντας ότι όταν βρισκόταν ο ίδιος στο τιμόνι της Επιχείρησης από κοινού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κουτράκη, σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα επιλύθηκαν πολλά ζητήματα. “Το έργο αυτό συνεχίζεται με επιτυχία από το Δ.Σ. της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., η οποία σήμερα αποτελεί πρότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο, με διεθνείς διακρίσεις. Συνεργαζόμενη μάλιστα με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ανεβάζει υψηλά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Χανίων παρουσίασε συνοπτικά τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναπτυχθεί από τον Δήμο, τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Δήμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έμφαση στην ανάκτηση υλικών και οργανικής ουσίας (κόμποστ) από τα αστικά στερεά απόβλητα με τον ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων με την ανανέωση του στόλου, των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων.

Στους στόχους του Συνεδρίου αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Συνοχής & Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιος Κρεμλής, τονίζοντας ότι αυτοί αφορούν κυρίως τον εντοπισμό ορθών πρακτικών, την τόνωση της διασυνοριακής συνεργασίας, την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών ευκαιριών, την προώθηση της πράσινης και μπλε αειφόρου ανάπτυξης και την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου

Μάλιστα, ο κ. Κρεμλής επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου εκπροσωπείται ο νησιωτικό χώρος της Μεσογείου και κυρίως τα ελληνικά νησιά, εξετάζοντας και προωθώντας όλα τα θέματα, που αφορούν την κυκλική οικονομία, τα οποία και θα στηριχθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται δε στη σπουδαιότητα της νησιωτικότητας και στη δημιουργία φορέα εδαφικής συνεργασίας όλων των νησιών της Μεσογείου.

Ο κ. Κρεμλής ολοκληρώνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και στον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Κουτράκη, κάνοντας λόγο για “dream team”, και τονίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί βέλτιστες πρακτικές, “με αποτέλεσμα μια χωματερή να έχει μετατραπεί σε μία λύση, για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι”.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 22/9/2018 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των συνέδρων, στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, όπου θα παρουσιαστούν οι πρακτικές και οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται, για τις οποίες η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αποτελεί πρότυπο.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/9Tny1bUiAlk μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα.

p1

p2