Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

29/6/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: Έθεσα υποψηφιότητα για Δήμαρχος, γιατί έβλεπα ότι υπάρχουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν “νέους δρόμους” ανάπτυξης στα Χανιά. - Τι δήλωσε για τον τουρισμό, τη Δημοτική Αγορά και την Παλιά Πόλη

29.06.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 01:06

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “KRHTH TV” και στην εκπομπή “Καλό Μεσημέρι” παραχώρησε την Πέμπτη (28/6), ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 

Ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας, μίλησε για το πλάνο της δημοτικής αρχής και για τα περιθώρια βελτίωσης της καθημερινότητας στην πόλη. 

p1

 

Τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα:

 

Ποια είναι η εξέλιξη των Χανίων; Για μένα τα Χανιά είναι μια πόλη όμορφη. Ένας Δήμος με πολλές δυνατότητες και πρέπει να εξελισσόμαστε. Τα Χανιά δεν εξελίχθηκαν και δεν προόδευσαν όπως έπρεπε, τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος. Γιατί έβλεπα ότι υπάρχουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν “νέους δρόμους” ανάπτυξης στα Χανιά. Τα Χανιά σε πολλούς τομείς δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, τα βήματα που έπρεπε να κάνουν, δεν είχαν την εξέλιξη που έπρεπε να έχουν.

 

Είναι επαναλαμβανόμενη η επιλογή των Χανίων από τους επισκέπτες; Αποτελεί επιτυχία το να πείθουν τα Χανιά, τους επισκέπτες τους να επιλέγουν την πόλη μας, κατ’ επανάληψη, ως προορισμό. Παράδειγμα το σκανδιναβικό “κύμα” τουριστών που έρχεται στα Χανιά και επιλέγει κάθε χρόνο την πόλη μας, για τις διακοπές του.

 

Ποιο είναι το πλάνο για την Παλιά Πόλη; Έχουμε έναν πολύτιμο και ιστορικό χώρο που ονομάζεται “Παλιά Πόλη”. Πήραμε θαρραλέα μέτρα, όπως ο περιορισμός του χώρου της έκτασης των τραπεζοκαθισμάτων και την αλλαγή των σκιαδίων που υπάρχουν στο Ενετικό λιμάνι. Σίγουρα, υπήρξαν και υπάρχουν εμπόδια και υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις που έρχονται από λάθος νοοτροπίες. Πάντως, η συνεργασία μας με την αρχαιολογία και με άλλες υπηρεσίες του κράτους είναι πολύ καλή και νομίζω ότι προχωράμε πολύ καλά. Έχουμε ένα σχέδιο να βελτιώσουμε και την παλιά πόλη και το κομμάτι της νέα πόλης που εφάπτεται με το παλιό, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων και να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες μας.

 

Πώς θα διατηρηθούν τα παλιά κτίρια στην πόλη; Στόχος μου είναι να προστατεύσουμε τα διατηρητέα κτίρια που έχουμε και να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, με τα κατάλληλα μέσα. Να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συνύπαρξη ιδιαίτερα στην Παλιά πόλη, δραστηριοτήτων χωρίς κάποιες να ενοχλούν τις άλλες. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, χωρίς να τα έχουμε λύσει όλα τα θέματα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της ανακαίνισης παλαιών κτισμάτων από ιδιώτες, τα οποία έχουν φθαρεί στη διαδοχή των χρόνων. Είναι ένα θετικό γεγονός. Πρέπει να φροντίσουμε όμως, στα κτίρια αυτά να μένουν και οι κάτοικοι της πόλης μας, όσο αυτό είναι εφικτό. Πρέπει να βλέπουμε στο μέλλον.

 

Τι έχει δρομολογηθεί για τη Δημοτική Αγορά Χανίων; Η Δημοτική Αγορά είναι ένα μνημείο που μας έρχεται από το παρελθόν, αφού χτίστηκε πριν από 116 χρόνια. Είναι πολύτιμο και ιστορικό κτίριο και ανήκει στο Δήμο Χανίων. Εκεί μέσα δραστηριοποιούνται περίπου 60 επιχειρήσεις. Είναι σαφές όμως ότι έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και δεν μπορεί να μείνει έτσι. Είναι από τα πρώτα θέματα που ασχολήθηκα, μόλις ανέλαβα Δήμαρχος Χανίων. Από το 2015 εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό ποσόν ύψους 5.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού που αφορούν θέματα ασφάλειας της Δημοτικής Αγοράς. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Απαιτείται ένα διάστημα 12 μηνών να εκκενωθεί η Αγορά για να γίνουν οι εργασίες όπως έχουμε συμφωνήσει με τους καταστηματάρχες. Λογικά, βάσει όσων έχουμε σχεδιάσει, του χρόνου το φθινόπωρο επιδιώκουμε να έχουμε έναν ανάδοχο εργολάβο. Οι δυσκολίες πάντως είναι πολλές, μεταξύ των οποίων και η επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής.Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δυσκολιών, το έχουμε επιλύσει.

 

Γιατί τα Χανιά είναι και χειμερινός και θερινός προορισμός; Τα Χανιά είναι προορισμός για όλο το χρόνο. Πέραν της θάλασσας διαθέτει και ωραία βουνά και ενδιαφέρουσα ενδοχώρα για να επισκεφτεί κάποιος. Έχουμε εναλλαγές τοπίων και αυτό κάνει τα Χανιά πιο όμορφα και πιο ελκυστικά. Η επισκεψιμότητα στα Χανιά έχει, γενικά, αυξηθεί. Οι εταιρείες low cost έχουν συμβάλλει σε αυτό το κομμάτι και τη δεδομένη στιγμή, το κενό που δημιουργήθηκε, θεωρώ ότι σύντομα θα καλυφτεί από άλλες εταιρείες.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στα Χανιά; Σημαντικές υποδομές λείπουν από τα Χανιά. Δεν έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές, τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι τα σημεία εισόδου από το Εθνικό δίκτυο προς την πόλη (Σούδα και Μουρνιές) τα οποία έχουμε βάλει σε έναν δρόμο. Επίσης το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, για το οποίο έχουμε έναν σχεδιασμό που βασίζεται στη φιλοσοφία μας που απαιτεί λιγότερες μετακινήσεις στην πόλη και λιγότερα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Παράλληλα, διευκολύνουμε άλλα μέσα κίνησης. Καταρχάς τα πόδια μας, κατασκευάζοντας φαρδιά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους και δίνοντας διευκολύνσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι συνδημότες μας αρχίζουν και κατανοούν ότι αυτή είναι η νέα προοπτική και η λύση στο κυκλοφοριακό. Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ζωής και κυκλοφορίας στην πόλη. Σαν υποδομή να τονίσουμε ότι, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Χανίων με ενέργειες του θα υλοποιήσει τη δημιουργία της νέας Βιβλιοθήκης του, θα γίνουν 8 νέες σχολικές μονάδες μέσω ΣΔΙΤ και άλλα πολλά, που ο τηλεοπτικός χρόνος δεν μας επιτρέπει να τα αναφέρουμε και να τα αναλύσουμε.

 

-Το Video της συνέντευξης του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα στο KRHTH TV-:


https://www.youtube.com/watch?v=rppIc-WE2no