Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

25/10/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Τα παιδιά διδάχτηκαν & μας δίδαξαν” - Εκδήλωση απονομής του βραβείου του “Δικαίου των Εθνών” στην Αθηνά Βαρβατάκη

25.10.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 03:10

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25/10/2018, στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” η εκδήλωση του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων, για την απονομή του βραβείου του “Δικαίου των Εθνών” του Yad Vashem στους συγγενείς της Αθηνάς Βαρβατάκη για τη διάσωση του Ιωσήφ Βεντούρα. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα “Yad Vashem”, την Πρεσβεία του Ισραήλ και τον Δήμο Χανίων.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας, που μας κάνει την ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκεται κοντά μας, είναι από τους ελάχιστους Εβραίους της Κρήτης, που γλύτωσαν από τους Γερμανούς και το πλοίο “Τάναϊς”, που πήρε στο βυθό μαζί του στις 7 Ιουνίου του 1944 περισσότερους από 300 Εβραίους - ανάμεσα τους και 88 παιδιά”, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Η ανθρώπινη πραγματικά συγκινητική ιστορία της Αθηνάς Βαρβατάκη και του Ιωσήφ Βεντούρα, σε χρόνια πολύ δύσκολα δίνει σε όλους εμάς και κυρίως στη νέα γενιά σημαντικά μηνύματα, με κυριότερο αυτό της αυτοθυσίας και της αλληλοϋποστήριξης ενάντια σε ένα θηριώδες σχέδιο μαζικής εξόντωσης, σε μια πολιτική πρακτική γενοκτονίας πρωτοφανούς κλίμακας”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας “είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δε το γεγονός ότι στη σημερινή εκδήλωση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του οποίου θα μας παρουσιάσουν στη συνέχεια ένα αφιέρωμα μνήμης. Πεποίθησή μου, άλλωστε, είναι, ότι μόνο μέσω της παιδείας και της σωστής καλλιέργειας θα μπορέσουμε να αποφύγουμε στο μέλλον την επανάληψη τραγικών σελίδων της ιστορίας μας, που είχαν ως αποτέλεσμα την προμελετημένη μαζική δολοφονία εκατομμυρίων αθώων πολιτών, στρεφόμενοι ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη φύση μας”.

Ο Δήμαρχος Χανίων ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι το 2013 ο Δήμος σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του εμπορικού πλοίου “Τάναϊς”, “αποδεικνύοντας ότι δεν έχουμε ξεχάσει τις εκατοντάδες ψυχές, που χάθηκαν, σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Ευχή όλων μας είναι η θυσία τόσων ανθρώπων, αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, να συντελέσει στην ενίσχυση της δημοκρατικής μας συνείδησης. Παράλληλα, άνθρωποι με ευγενική ψυχή, όπως η τιμώμενη, θα πρέπει να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα για όλους εμάς στους δύσκολους καιρούς, που βιώνουμε”.

Ο κ. Βάμβουκας στο περιθώριο της εκδήλωσης συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων, κ. Πιτσιλαδή, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συνολική προσπάθεια, που κατέβαλαν, και την τεκμηριωμένη ιστορική τους έρευνα, παρουσιάζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα με πολλαπλά μηνύματα, που συνδέονται με την αποδοκιμασία των φυλετικών, θρησκευτικών και κάθε άλλου είδους διακρίσεων. “Τα παιδιά διδάχτηκαν και μας δίδαξαν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, Κισάμου & Σελίνου, κ.κ. Αμφιλόχιος, η Πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν – Άμπα, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Καλαντζής, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ.. Ελιέζερ, κ.α.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, που είναι αφιερωμένο, στα θύματα του “Τάναϊς”, στην περιοχή του Κουμ – Καπί.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=WWk6zP_Ndak&feature=youtu.be μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δήλωση του Δημάρχου Χανίων.

p1

p2

p3

p4

p4

p4

p6

p4

p4