Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

15/10/2018, Ξεκινά η ανάπλαση της οδού Χάληδων – Υπογραφή Σύμβασης από τον Δήμαρχο Χανίων, Τ. Βάμβουκα

15.10.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 02:10

Ξεκινά άμεσα η ανάπλαση της οδού Χάληδων και της πλατείας Αθηναγόρα από το Δήμο Χανίων. Ένα σημαντικό έργο, που περιμένουν τα Χανιά αρκετά χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ολοκληρώθηκε το 2014 από την Τεχνική Υπηρεσία, επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και το 2016 πήραμε ως δημοτική αρχή την απόφαση να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, έχοντας εξασφαλίσει τους πόρους από ίδια έσοδα του Δήμου Χανίων και την συμπλήρωση των απαραίτητων μελετών”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 15/10/2018, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου “Διαμόρφωση Οδού Χάληδων & Αύλειου Χώρου Μητρόπολης”, στο Δημαρχείο, παρουσία Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Το έργο εντάσσεται στον σχεδιασμό μας για την ανάπλαση του ευρύτερου κέντρου των Χανίων και συμπληρώνει την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης, που έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί. Η οδός Χάληδων θα συναντηθεί σύντομα με το άλλο μεγάλο έργο, που προετοιμάζουμε, τα φαρδιά πεζοδρόμια με ποδηλατόδρομο στον άξονα Τζανακάκη - Σκαλίδη και την ανακατασκευασμένη πλατεία 1866, για την οποία τις επόμενες μέρες καταθέτουμε στο ΕΣΠΑ πρόταση ανάπλασης, ύψους 2,5 εκ. ευρώ”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας: “αναβαθμίζουμε την πόλη μας και τη ζωή μας, αλλάζουμε τον τρόπο που κινούμαστε, κάνουμε τα Χανιά μας ελκυστικότερα στους επισκέπτες μας. Ο σχεδιασμός μας αλλάζει τα Χανιά και οι πολίτες πλέον έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώνουν στην πράξη. Οι μακέτες, όπως και στην περίπτωση της Νέας Χώρας, γίνονται έργο”.

Ο προϋπολογισμός σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 745.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου η οδός Χάληδων μονοδρομείται στο σύνολό της, τα πεζοδρόμια είναι συνεπίπεδα με το δρόμο και διαχωρίζονται με αστικό εξοπλισμό, αντικαθίστανται οι στύλοι φωτισμού, διέρχεται υπόγειο δίκτυο οπτικών ινών, αλλάζουν τα δίκτυα αποχέτευσης και γίνεται υπογειοποίηση του δικτύου της Δ.Ε.Η.. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η πάροδος, που ενώνει τη Χάληδων με την οδό Ζαμπελίου, ενώ θα αντικατασταθεί η πλακόστρωση στην πλατεία Αθηναγόρα, ώστε να είναι συμβατή με το σύνολο των αναπλάσεων.

Η συνολική επιφάνεια παρέμβασης ξεπερνά τα 5 στρ. σε μία οδό με μεγάλη εμπορική και τουριστική αξία, όπου υπάρχουν πολλά παραδοσιακά κτίσματα και μνημεία, ενώ με την εν λόγω παρέμβαση ενοποιείται το ανατολικό τμήμα του εμπορικού κέντρου με το δυτικό τμήμα της πόλης.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων https://www.youtube.com/watch?v=ZOEE1LOWPMM&feature=youtu.be. Στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=iKgE39xFX8o&t=6s υπάρχει η παρουσίαση της μελέτης της οδού Χάληδων.

p1

p2