Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

24/4/2019, Ο απολογισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων: Όλα όσα είπε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας στη συνέντευξη τύπου

24.04.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 03:04

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της Μεγάλης Τετάρτης (24/4) ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος του ΔΛΤΧ Τάσος Βάμβουκας έκανε και τον απολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μέχρι σήμερα.

p1

Αναφορικά με τους Παραχωρούμενους χώρους και τα Σκιάδια στο Ενετικό Λιμάνι, ο Δήμαρχος Χανίων είπε τα εξής:

"Είναι σημαντική επιτυχία της δημοτικής αρχής που κατάφερε, σε συνεργασία με την αρχαιολογία να εγκριθεί από το ΚΑΣ η πρόταση για τον εξορθολογισμό των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στη χερσαία λιμενική ζώνη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Από την τρέχουσα τουριστική περίοδο, θα ισχύσει η μείωση του παραχωρούμενου χώρου στα καταστήματα κατά μέσο όρο 25%, από 6100 τ.μ. που είναι σήμερα στα 4.550 τμ, που αποτελεί τη “χρυσή τομή” καθώς από τα 2600 τμ που είχε εγκρίνει το ΚΑΣ με παλαιότερη απόφασή του, με την πρότασή μας εγκρίθηκαν τα 4550 τμ.

Επίσης, μετά την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία του ΔΛΤΧ με το Α.Π.Θ. για τους τύπους των σκιαδίων των καταστημάτων, τον Νοέμβριο του 2019 θα γίνει η αντικατάσταση τους, σύμφωνα με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο Ενετικός Λιμένας θα αλλάξει επιτέλους όψη και θα πάρει τη μορφή που αρμόζει στο μνημείο της Παλιάς Πόλης. ”.


Σε ότι αφορά το Γιαλί Τζαμί, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε:

Έγινε ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, απομάκρυνση χωμάτων, πλακόστρωση, έγχρωμη τσιμεντόστρωση. Στο μνημείο επίσης έγιναν μόνωση των τρούλων και του δώματος, νέα έγχρωμα επιχρίσματα, παρεμβάσεις στην εξωτερική τοιχοποιΐα, βελτίωση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και αρχιτεκτονικού φωτισμού, εγκατάσταση δικτύου internet. Επιπλέον, υπήρξε αναβάθμιση λειτουργίας εκθεσιακού χώρου με τη φιλοξενία εκθέσεων υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη”.


Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας συνέχισε τον απολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέροντας τα παρακάτω:


Κτίριο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου:
Έγινε αποπεράτωση της Α’ φάσης του κτιρίου και βρίσκεται υπό εκπόνηση η Β’ φάση που θα δώσει τη δυνατότητα ενοικίασης των ισογείων καταστημάτων, τα έσοδα από τα οποία θα συμβάλουν στην πλήρη αποπεράτωση του κτιρίου.

p2

Κτίριο Λιμεναρχείου: Έγινε μετά από πολλά χρόνια, συντήρηση μεγάλης κλίμακας στο κτίριο του Λιμεναρχείου, από τις μεγάλες φθορές που υπήρχαν λόγω της γειτνίασης του, με τη θάλασσα.


Πλατεία Κατεχάκη:
Εστάλη στο ΚΑΣ και ελήφθη απόφαση για την πρώτη φάση της μελέτης ανάπλασης της πλατείας, η οποία εκπονείται από τους μελετητές που πήραν το πρώτο βραβείο στο σχετικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

 

Πλωτές προβλήτες: Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τακτικός έλεγχος και αντικατάσταση των αλυσίδων συγκράτησης στον πυθμένα καθώς και έλεγχος μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα

 

Τσιμεντένιες προβλήτες: Έγινε αντικατάσταση φθαρμένων γωνιόλιθων, κρηπιδώματων,

τοποθέτηση νέων σύγχρονων pillars στην προβλήτα επισκεπτών για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και αναβάθμιση σημείου αποβίβασης επισκεπτών κρουαζιέρας (αναβαθμοί αποβίβασης, χειρολαβές κλπ).

Υπογειοποίηση: Δικτύου ΔΕΗ και φωτισμου από την οδό Σουρμελή έως ΚΑΜ για την αισθητική αναβάθμιση του Ενετικού Λιμένα.

 

Ο Δήμαρχος Χανίων κλείνοντας έκανε αναφορές και για τα εξής:


Κυκλοφορία και στάθμευση:
Έγινε επικαιροποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με οριστική απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στον Ενετικό Λιμένα. Τροποποίηση ωραρίου τροφοδοσίας από 7-11 π.μ. σε 7-9 π.μ. και απαγόρευση στάθμευσης στην πλατεία Κατεχάκη.


Ελλιμενισμός σκαφών:
Συντάχθηκε μελέτη οργάνωσης ελλιμενισμού όλων των τύπων σκαφών στον Ενετικού Λιμένα για την εύρρυθμη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτού θα γίνει προμήθεια πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης χερσαίας και θαλάσσιας λιμενικής ζώνης.


Επίσης:

  • Συντηρήσεις πλακόστρωτου, αντικατάσταση σπασμένων πλακών, αρμολόγηση, συντήρηση κρηπιδωμάτων.

  • Συντήρηση πρασίνου χερσαίας ζώνης, μυοκτονία.

  • Οργάνωση θεμάτων που αφορούν τη δραστηριοποίηση των αμαξάδων, των πωλητών υπαίθριου εμπορίου (ζωγράφοι κλπ) στον Ενετικό Λιμένα.


Λιμένας Νέας Χώρας: Εκβάθυνση λιμένα. Παραλαβή μελέτης ανάπλασης χερσαίας ζώνης λιμένα και έναρξη κατασκευής νέων φάρων στην είσοδό του.

 

Λιμενίσκος Αγίας Κυριακής: Εκβάθυνση λιμένα και εξωραϊσμός χερσαίας ζώνης αυτού.

 

Τοπογραφικά-Βυθομετρικά:

 

Ψηφιακή τοπογράφηση και βυθομέτρηση όλων των περιοχών ευθύνης του ΔΛΤΧ έτσι ώστε :

  • να είναι δυνατός ο επανακαθορισμός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και των εξομοιούμενων με αυτήν περιοχών

  • να συλλεχθούν στοιχεία που χρειάζονται για τη μελέτη προστασίας παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί

  • να είναι εφικτό πλέον, βάσει στοιχείων, να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας μίας σύγχρονης μαρίνας, συμπληρωματικά της υφιστάμενης στον Ενετικό Λιμένα και της προβλεπόμενης να κατασκευαστεί στο λιμάνι της Σούδας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στο θαλάσσιο τουρισμό των Χανίων.