Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

20/5/2019, Κοινή συνέντευξη τύπου Δήμου Χανίων και ΕΒΕΧ για την ιδιαιτέρως θετική αξιολόγηση της πρότασης δημιουργίας “Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου” (Open Mall) στην πλατεία 1866

20.05.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 05:05

 

p1

 

 

Για την ιδιαιτέρως θετική αξιολόγηση της πρότασης (Δήμου Χανίων και ΕΒΕΧ) για τη δημιουργία “Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου” (Open Mall) στην πλατεία 1866 στα Χανιά, παραχωρήθηκε την Δευτέρα (20/5) το πρωί κοινή συνέντευξη τύπου του Δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Προγραμματισμού Ελπίδα Τσιτσιρίδη και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών . Το ΕΒΕΧ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του, Αντώνης Ροκάκης και το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Μουντάκης.

 

Σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα βαθμολογικής κατάταξης (που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ), η υποβληθείσα πρόταση του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το ΕΒΕΧ, αναφορικά με τη δημιουργία “Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου” στην πλατεία 1866, αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως θετική, λαμβάνοντας τη 2η πανελλαδικώς βαθμολογία, από τις 59 συνολικά.


p2

Νωρίτερα της συνέντευξης τύπου, σε γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι:

Οι επιτυχίες του Δήμου Χανίων στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου μας συνεχίζονται. Η πρόταση, που υποβάλλαμε από κοινού με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο για τη δημιουργία “Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου” στην πλατεία 1866 αξιολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη πανελληνίως. Έτσι ένα πρόγραμμα, που υποβάλλαμε, ύψους 1.660.000 ευρώ, έρχεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες για την άσκηση της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την περιοχή της πλατείας 1866.

Επιπλέον όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο Δήμος Χανίων θ΄ αναλάβει τη συντήρηση και όπου χρειαστεί την αντικατάσταση των όμορφων παραδοσιακών μεταλλικών στεγάστρων, που βρίσκονται επί και πέριξ της πλατείας.

Η πόλη μας αλλάζει και η περιοχή αναβαθμίζεται πλήρως σε συνδυασμό με την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας και όλης της πέριξ περιοχής, την ολοκλήρωση της οδού Χάληδων, τον άξονα Τζανακάκη - Πανελλήνιο, που τη διασχίζει, που επίσης θα απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους, με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, την ενίσχυση της παρουσίας των αστικών συγκοινωνιών πέριξ της πλατείας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Χ., Αντώνη Ροκάκη, και τους συνεργάτες του, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, κα. Τσιτσιρίδη και κ. Ξανθουδάκη, τα στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών για τη συμβολή τους στη μεγάλη αυτή επιτυχία για τον Δήμο μας”.

 

Η πρόταση που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ, αφορά ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή πέριξ της πλατείας 1866 στα Χανιά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου η Αντιδήμαρχος Χανίων Ελπίδα Τσιτσιρίδη επεσήμανε:

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους συνεργάτες μας στον Δήμο Χανίων όσο και το ΕΒΕΧ για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, αλλά και τις 117 επιχειρήσεις που υποστήριξαν αυτή την πρόταση. Είναι μια συνολική προσπάθεια για μια παρέμβαση “τομή” σε ένα σημείο της πόλης που για περισσότερα από 30 χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Στην πλατεία 1866 αλλά και στην πλατεία Κοτζάμπαση, με αφορμή το έργο αυτό, θα γίνουν κάποιες ιδιαίτερες παρεμβάσεις στον αστικό εξοπλισμό και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις. Θα δοθεί μια “νέα πνοή” στην περιοχή και θα δημιουργηθεί μια είδους “εμπειρία” στους επισκέπτες που δεν θα πηγαίνουν μόνο στο συγκεκριμένο σημείο για να αγοράσουν προϊόντα από τις επιχειρήσεις, αλλά ο επισκέπτης θα αποκτήσει μια συνολική εμπειρία μιας περιοχής που συνδέεται και με την αναπλασμένη οδό Χάληδων αλλά και συνολικά του κέντρου της πόλης μας που αλλάζει. Το έργο αυτό, στην κυριολεξία, δίνει άλλη προοπτική στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο των Χανίων”.

 

Στόχος λοιπόν της πρότασης για τη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» στην περιοχή της πλατείας 1866 είναι να γίνει και πάλι η «Πλατεία Νέων Καταστημάτων» πόλος έλξης και συνάντησης των καταναλωτών με τη συμμετοχή και τη συνεργασία τόσο των τοπικών φορέων (Δήμος Χανίων, Επιμελητήριο) όσο και των επιχειρήσεων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Χανίων για την άψογη συνεργασία. Ήταν μια εξαιρετική συνεργασία τόσο με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα όσο και με την Αντιδήμαρχο Χανίων Ελπίδα Τσιτσιρίδη, καθώς επίσης και τους στενούς συνεργάτες μου. Κυριολεκτικά, μαζί με το Δήμο Χανίων δώσαμε “αγώνα δρόμου” για να προλάβουμε τις ημερομηνίες. Θα γίνει μια μεγάλη αλλαγή στο κέντρο των Χανίων. Επί της ουσίας δημιουργούμε ένα κέντρο επιχειρηματικότητας”, τόνισε μεταξύ άλλων στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης.

 

Ειδικότερα, η πρόταση του Δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με 1.659.755,61 € για παρεμβάσεις, οι οποίες για το Δήμο Χανίων αφορούν :

 1. Αναβάθμιση δημόσιου χώρου περιοχής παρέμβασης (έκταση 6.940,00τμ) που αφορά τις οδούς ανατολικά και δυτικά της Πλατείας 1866, Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα, Μυλωνογιάννη, Καραϊσκάκη και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

 • Αισθητική αναβάθµιση οδών και πεζοδροµίων σε επίπεδο αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασµού

 • Βελτιώσεις στα πεζοδρόµια, και τοποθέτηση όδευσης τυφλών

 • Αλλαγές οδοστρώµατος – πλακοστρώσεις - βιοκλιµατική αναβάθµιση οδών

 • Τοποθέτηση πινακίδων σήµανσης και πληροφοριών.

 • Διαµόρφωση ειδικών χώρων για τη στάση των οχηµάτων δηµόσιας συγκοινωνίας

 • Οριοθέτηση των θέσεων στάθµευσης των ΙΧ οχηµάτων με παραχώρηση θέσεων στάθµευσης αποκλειστικά για ΑµεΑ.

 • Ενίσχυση του πρασίνου κ.ά.

Οι λεπτομέρειες της ανάπλασης θα καθοριστούν από τις μελέτες (Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων, Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Κυκλοφοριακή μελέτη) που θα εκπονηθούν επίσης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης.

 1. Επέκταση του δικτύου ασύρματης πρόβασης στο διαδίκτυο (free WiFi Hotspot) με την τοποθέτηση 28 access points

 2. Προµήθεια και εγκατάσταση συστηµάτων βιώσιµης κινητικότητας– Έξυπνα συστήµατα στάθµευσης. Αφορά στην εγκατάσταση 80 αισθητήρων έξυπνης στάθµευσης από τους οι 10 θα προσφέρονται αποκλειστικά για στάθμευση ΑµεΑ, ηλεκτρονικές πινακίδες και ένα πληροφοριακό σύστημα-App έξυπνης στάθμευσης.

 3. Προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθµού διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων δυναμικότητας 12 θέσεων και την προμήθεια 10 ποδήλατων (5 συμβατικών και 5 ηλεκτρικών). Το σύστημα θα αποτελεί επέκταση του ήδη υφιστάμενου συστήματος έξυπνης διαχείρισης κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Χανίων.

Παράλληλα, το ΕΒΕΧ στο πλαίσιο της πρότασης θα χρηματοδοτηθεί για να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων, προκειμένου η περιοχή να γίνει πιο ελκυστική και φιλική στον επισκέπτη και να δημιουργηθεί αναγνωρίσιμη επιχειρηματική ταυτότητα για την περιοχή.

Ειδικότερα οι δράσεις του ΕΒΕΧ αφορούν :

 1. Τη βελτίωση των όψεων συνολικά 117 καταστημάτων της περιοχής με την τοποθέτηση οριζόντιων και κατακόρυφων στοιχείων σήμανσης, χρωματισμούς όψεων με ενιαία αισθητική, τοποθέτηση ομοιογενών λοιπών στοιχείων (π.χ. τέντες) κ.α.

 2. Την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας για την υποστήριξη και προβολή των επιχειρήσεων της περιοχής

Με τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην περιοχή πέριξ της πλατείας 1866 αναμένεται να αναβαθμιστεί η αισθητική της περιοχής και με τη χρήση έξυπνων εφαρμογών, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα με προφανή οικονομικά οφέλη και αύξηση της απασχόλησης και τέλος αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

 

Να τονιστεί τέλος ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε διάρκεια 30 μηνών, από την ημέρα εκκίνησής του.