Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

10/4/2019, Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, με το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Χανίων

11.04.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 10:04

Με τον Πρόεδρο, Γρηγόρη Γκουλούση, και μέλη του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Χανίων συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10/4/2019, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, εξετάστηκαν ζητήματα, που αφορούν τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα, με έμφαση στη σχολική στέγη, στις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων, αλλά και στην υλοποίηση του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής αναφορικά με την κατασκευή των οκτώ νέων σχολικών μονάδων, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Χανίων ήδη έχει υλοποιηθεί, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Αντιδημάρχου Παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, σημαντικό έργο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εκτεταμένες συντηρήσεις περίπου 100 σχολικών κτιρίων, οι οποίες θα επεκταθούν συνολικά σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Χανίων (περίπου 160). Ήδη μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, έχουν αντικατασταθεί πέντε στέγες σχολείων, όπως στο 1ο Γυμνάσιο, ενώ έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και αυλές 13 νηπιαγωγείων, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα και σε άλλα σχολεία. Επίσης, ο Δήμος Χανίων έχει καταθέσει πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων (Γυμνάσια Κουμπέ, Αμπεριάς, Σούδας).

Περαιτέρω, αναφορικά με την ειδική αγωγή πολύ σημαντική ήταν η μεταστέγαση του 2ου Ειδικού Σχολείου από το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, σε δημοτικό κτίριο στις Στέρνες, όπου πληρούνται οι προδιαγραφές ΑμεΑ. Για το Ειδικό Γυμνάσιο στις Μουρνιές ο Δήμαρχος Χανίων ενημέρωσε ότι θα γίνει προμήθεια δύο προκατασκευασμένων αιθουσών, ενώ θα μελετηθεί η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού συγκροτήματος στο υφιστάμενο οικόπεδο.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της δημοτικής μας αρχής είναι ότι κατορθώσαμε να φέρουμε σε προχωρημένο στάδιο για τα Χανιά μας την κατασκευή των 8 νέων σχολικών μονάδων, σε περιοχές με οξύ στεγαστικό ζήτημα, όπως στη Ν. Κυδωνία, στο Ακρωτήρι, στα Περιβόλια και στην πόλη των Χανίων. Έχει ολοκληρωθεί μάλιστα η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ εκτιμάμε ότι τα νέα κτίρια θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια. Πρόκειται για εξαιρετικής κατασκευής και ποιότητας μονάδες, που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ στον συνολικό σχεδιασμό θα ενσωματωθούν τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις, που προκύπτουν από το διάλογο με τις σχολικές κοινότητες, όπου θα κατασκευαστούν οι σχολικές μονάδες, ο οποίος είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας παρατήρησε ότι για τις υπόλοιπες μονάδες, με ζητήματα σχολικής στέγης, όπως τα Δημοτικά Σχολεία της Αγ. Μαρίνας, του Παζινού και των Περιβολίων, απαιτούνται επεκτάσεις, για το λόγο αυτό έχουν ανατεθεί οι σχετικές κτιριολογικές μελέτες, ώστε στα επόμενα χρόνια να παραδοθούν οι προσθήκες αυτές μαζί με τα νέα 8 σχολεία. “Θεωρώ ότι οι ενέργειες, που έχουμε κάνει είναι οι ενδεδειγμένες, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης του Δήμου μας, να αφαιρεθούν οι προκατασκευασμένες αίθουσες (προκάτ) και τα παιδιά μας πλέον να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε κατάλληλες συνθήκες”, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων.

Στο μεταξύ, ο κ. Γκουλούσης έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της κατασκευής νέου κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο, το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται. Ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε ότι ο Δήμος είναι στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου οικοπέδου και τρόπου χρηματοδότησης της κατασκευής του.


p1