Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

17/9/2019, Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης: “Ενθαρρύνουμε την ήπια κινητικότητα στην πόλη, ελαχιστοποιούμε τη χρήση αυτοκινήτου, προωθούμε τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης” -Συμμετοχή Δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

18.09.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 08:09

 “Με τη συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα, που αφορούν στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στους τρόπους, με τους οποίους ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους, μπορεί να ενθαρρύνει την ήπια κινητικότητα στην πόλη, να ελαχιστοποιήσει τη χρήση του αυτοκινήτου και γενικότερα να προωθήσει τους εναλλακτικούς και ήπιους τρόπους μετακίνησης”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Τρίτη 17/9/2019, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου, με θέμα τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019.

Με μία μεγάλη προσπάθεια για πρώτη φορά γίνεται ένας συνδυασμός πολλών δράσεων”, πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι επιλέχθηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων την Κυριακή 22/9/2019, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, από τις 17.00 έως τις 21.00, στις οδούς πέριξ των Ιταλικών Στρατώνων, “θέλοντας να κάνουμε “προσομοίωση” του πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς έναν χώρο, όπου μελλοντικά φιλοδοξούμε ν’ αποτελέσει έναν καινούριο πόλο κινητικότητας στην πόλη. Μάλιστα, με τη βοήθεια του αρμόδιου Υπουργείου και της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο σημείο, όπως έχει ανακοινωθεί, προωθούμε τη δημιουργία του νέου Δημαρχείου. Στόχος μας είναι να δείξουμε στους πολίτες πώς μπορεί να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη περιοχή και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου και των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Καλούμε τον κόσμο μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετέχουν στις συντονισμένες δράσεις, που έχουν αναληφθεί, ώστε να δώσουμε το μήνυμα για την αξία, που έχει ο δημόσιος χώρος ως μία σημαντική έννοια. Εύχομαι να υπάρξει συμμετοχή σε αυτή την επί της ουσίας γιορτή του δημόσιου χώρου”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Σημανδηράκης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, παρουσίασε τις δράσεις, που έχουν προγραμματιστεί, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται, όπως επεσήμανε, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος φορέων και συλλογικοτήτων του Δήμου. Ειδικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Τετάρτη 18/9/2019, 09.00, μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων παραδίδουν επιστολή στον Δήμαρχο αναφορικά με τις μετακινήσεις στην πόλη.

  • Πέμπτη 19/9/2019, 10.00 έως 12.00, Παλιά Πόλη. Δράση του Κ.Π.Ε. Βάμου με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, με τίτλο: “Περπατώ στην Παλιά Πόλη μαθαίνω, παρατηρώ και καταγράφω”.

  • Σάββατο 21/9/2019, Συμβολική πεζοπορία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων από τη Νέα Χώρα στη Χρυσή Ακτή. Αφετηρία: 18.00, Τέρμα Σελίνου – Τερματισμός: Χρυσή Ακτή.

  • Κυριακή 22/9/2019, “ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ”, οδοί πλησίον Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας, 17.00 έως 21.00

-Συνεργασία Συλλόγου Αρχιτεκτόνων: Δράση σχετική με τους φωτεινούς σηματοδότες

-Δράση Παιδικής Βιβλιοθήκης “Στην πόλη τριγυρνώ, με ασφάλεια περπατώ”.

-Μίνι σεμινάρια για το ποδήλατο από συλλογικότητες του ποδηλατικού χώρου και του ποδηλατικού κινήματος.

-Αθλητικές δραστηριότητες.

-Μουσικά δρώμενα

-Ποδηλατοπορεία

-Πρότυπα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής. Παρουσίαση με τίτλο: “Φωτεινοί σηματοδότες και έλεγχος κυκλοφορίας” από το Εργαστήρι Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Στους συμμετέχοντες στις δράσεις, όπως γνωστοποίησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού θα δοθούν έπειτα από κλήρωση 10 δωρεάν μηνιαίες κάρτες για πρόσβαση στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ, ενώ κατά τη διάρκειά τους οι συμμετέχοντες θα καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Σ.Β.Α.Κ. (www.svak4chania.gr ) ή του Δήμου Χανίων (www.chania.gr ), συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια:

Πού πάσχει το κυκλοφοριακό στα Χανιά σήμερα;

Τι πόλη θέλω για το μέλλον;Αναφερόμενος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης, τόνισε ότι στους στόχους του περιλαμβάνεται η προώθηση των βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Το Σ.Β.Α.Κ. είναι ο σύγχρονος τρόπος σχεδιασμού των πόλεων, με έμφαση στο πώς θέλουμε την πόλη μας και στο πώς κυκλοφορούμε στην πόλη μας. Πρόκειται για μια σύγχρονη κυκλοφοριακή μελέτη, που δεν έχει ως κύριο σκοπό το πώς θα διευκολυνθούν τα αυτοκίνητα, που πλέον δεν χωράνε στις πόλεις, αλλά στο πώς θα κυκλοφορούν οι πεζοί και οι ποδηλάτες”, τόνισε ο κ. Ξανθουδάκης, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα, που θα διαμορφωθεί από τους πολίτες.

 

Η δήλωση του Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη, είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://youtu.be/XK6yzZkRT4I, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Γ. Γιαννακάκη, στο https://youtu.be/3oUtq5KwMiQ και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Ξανθουδάκη, στο https://youtu.be/VeGjJzaaK_U .

Αφίσα δράσεων

Φυλλάδιο

Ραδιοφωνικό σποτ

Οπτικοακουστικό σποτ

π1

π2

π4

π4

π3